Noua Lege a Educatiei: Un examen in plus pentru elevi si amenzi pentru parintii care nu-si trimit copiii la scoala

Reclame home 1
Reclame home 1

elevi1Proiectul pentru noua Lege a Educatiei, pe care ministrul Sorin Cimpeanu il vrea adoptat in Parlament pana la finalul acestui an, contine mai multe modificari importante in sistemul deinvatamant, informeaza ziare.com.

Una dintre cele mai importante schimbari consta in faptul ca elevii ar putea sustine, pe langa Evaluarea Nationala, un examen de admitere la liceu, potrivit documentului obtinut de Adevarul.

Asta in conditiile in care, in urma cu doua saptamani, aceasta varianta era exclusa de Sorin Cimpeanu.

“S-au avansat mai multe variante, sa ramana Evaluarea Nationala sau sa se organizeze un examen punctual de admitere la liceu, care sa nu ia in considerare mediile din gimnaziu. In orice caz, este exclus sa introducem ambele examene”, declara ministrul.

In initiativa legislativa se prevede ca, daca la un liceu numarul de candidati pentru un anumit profil, luand in calcul prima optiune, este mai mare decat numarul de locuri disponibile, atunci institutia respectiva organizeaza examen de admitere.

Nota de la acest examen va conta in proportie de 50% la media de admitere la liceu. Totodata, 30% va reprezenta media notelor obtinute la Evaluarea Nationala, iar 20% – media anilor de gimnaziu.

In schimb, media se calculeaza altfel daca numarul candidatilor la un profil nu depaseste locurile disponibil si implicit nu se organizeaza examen de admitere. Astfel, media de la Evaluarea Nationala va conta in proportie de 60%, in timp ce media din gimnaziu – 40%.

Alta noutate consta in faptul ca studentii vor avea o reprezentare mai buna in conducerea universitatilor. Astfel, votul lor va conta in proportie de 25% in alegerea rectorilor.

De asemenea, initiativa legislativa introduce amenzi pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala. Daca in prezent legea prevede ca parintii sunt obligati sa “ia masuri pentru scolarizarea elevului pe perioada invatamantului obligatoriu”, acestia ar putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei sau munca in folosul comunitatii daca nu se conformeaza, potrivit proiectului de lege care va intra de luni in dezbatere publica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2