Noua lege a salariilor – O masura electorala si populista sau o necesitate?

Reclame home 1
Reclame home 1

baniIn orice stat, salariile din zona bugetara constituie o cheltuiala majora pentru visteria publica. Normal ar fi ca structurile statului sa fie cat mai simple si efeciente. Ca in Olanda sau tarile nordice unde sectorul bugetar are angajati mai putini, dar competenti si mai bine platiti. Nu ca in Romania unde structura e umflata cu clientela politica si neamurile oligarhiei postdecembriste. Avem un executiv cu 21 de ministri desi ar ajunge 10, maxim 12 si o pleiada de agentii guvernamentale. Pe vremea lui Boc erau peste 100, cu titulaturi beletristice, atributii incerte si  care “evazionau” in mod legal bugetul public. Adica un “moloh” cu picioare de lut.

Masura basesciana de reducere cu 25% a salariilor a fost tot populista, dar de natura a oferi o gura de oxigen unui buget aflat in infarct. De ce nu au restructurat atunci sistemul bugetar, reducand cu 50% un aparat inert si birocratic? Institutiile guvernamentale si din administratia publica locala au in componenta o armata care muta hartiile de la un etaj la altul in trei zile. Se folosesc tone de hartii in era computerelor, se fac mii de note si referate aiuristice, fiind necesare minim cinci hartii pentru o decizie pe care primarii o iau tot cum vor muschii lor. Optimizarea organigramelor nu a presupus reducerea directiilor si serviciilor ci infiintarea unora noi, cu oameni tot vechi care au mai umflat un arbore functionaresc. Ati auzit de functionari din administratie care sa plece revoltati sau umiliti de salariile actuale? Nici vorba, iar unica consecinta a reducerilor salariale a fost cresterea coruptiei. Au plecat din sistem doar medicii care s-au sters la fund cu patriotismul desuet, specialistii din domeniile de elita (IT, cercetare) si militarii care din subofiteri si maistrii au devenit mecanici.

PSD este in criza majora de solutii. Presedintele premier a renuntat la postul de lider politic, turnand plumb in picioarele partidului, iar pentru baronul sef Dragnea condamnat penal, s-a inventat postul de coordonator politic, functie care nu exista in statut. Trebuia inventata o “gaselnita” care sa mentina nucleul dur de 40% din electorat, conditie de natura a prezerva accesul la ciolan. Unde sunt sensibili romanii? La bani si la retorica bombastico-populista. Asa ca dupa ce au dublat (ce hilar) alocatiile pentru copii, s-a mai dat ceva la punctul de pensie urmand majorarea salariilor bugetare. Si uite asa, o masa de 7-8 milioane de romani a fost/va fi aburita cu cativa arginti, urmand sa voteze si in 2016 gloriosul partid stat. “Monstruoasa” opozitie trudeste si ea in laboratoarele proprii, cuplul Gorghiu-Blaga urmand sa scoata pana in toamna noua doctrina liberala, oferta alternativa pentru indobitocirea noastra. Pus deja in garda, speakerul de serviciu orbanian isi exerseaza vocea nova liberalo, luand lectii de canto cu o soprana pensionara de renume international.

Noua lege a salarizarii va majora efortul public de la 49 de miliarde cat ne costa bugetarii pe 2015, la 58 de miliarde de lei in anul 2016. O diferenta de 2 miliarde de euro, in conditiile in care datele Ministerului de Finante mentioneaza ca avem de platit in 2015 un serviciu al datoriei publice de 3,48 miliarde euro. Daca ne raportam la indicatorii publicati de Comisia Nationala de Prognoza, la o crestere economica de 3% si un curs stabil leu-euro, datoria publica a Romaniei se va situa pe termen mediu la un nivel de 43% din PIB. E mult? E putin? Teama mi-e ca in an electoral, guvernul se va imprumuta pe furis, aruncand inca doua generatii de romani in groapa datornicilor lumii. Triumfalismul si optimismul afisat de Victor Ponta, care reduce TVA plus alte taxe si impozite, marind simultan salariile bugetare, va genera o noua recesiune din care nu ne vor salva cei 1.000 de noi militari NATO bautori de bere in weekend si nici serviciile de curatenie si catering prestate la Deveselu si Kogalniceanu.

Judecand la rece, romanii cu siguranta sunt de acord cu marirea grilelor de salarizare la profesori si medici, mai ales dupa ce au fost marginalizati in raport cu cei din justitie. Doar ca ei nu prea inteleg pe ce bani si daca nu cumva dupa alegeri vor urma noi taxe si accize speciale, pe apa de ploaie, aerul din parcuri si rahatul de caine urban. Daca nu se vor lua masuri de reducere si eficientizare a armatei de functionari publici din administratie, loc unde este cea mai mare risipa de fonduri bugetare, reducandu-se cu cel putin 30% cohortele de bagatori de seama, pe fondul recesiunii economice pornite din China, anul viitor vom avea nu doar alegeri ci si un “romexit”, cu diferenta ca daca Grecia are cateva insule de vanzare, noi avem de ofertat doar mumia lui Iliescu si stafia lui Ceausescu bantuind pe lacul Snagov.

Orice nou ciclu electoral genereaza haos, institutiile se golesc de activistii politici undercover care merg pe teren in campanie, iar cetateanul fierbe in fata unui ghiseu, meditand la soarta crunta de contribuabil. In atare conditii cum sa nu ajungi interlop, cocalar, manelist sau ministru? In tara lui Ponta Voda, inculpat penal si candidat la tocatorul de carne al evazionistilor, in loc ca apartul guvernamental sa zbarnaie de eficienta si cinste, un secretar de stat ciupit de vant, maramuresean prin adoptie dar fara acte, merge cu fiul si sefa de cabinet la Constanta cu… elicopterul. Evident ca presa nesimtita la ginit si acum e subiect de breaking news. Asa-ti trebuie musiu, daca colegii politruci ai vremilor nu au reusit in 25 de ani sa bage TGV catre litoral, iar pe autostrada sunt gropi si gainat de pasari. O luasi in freza si l-ai bagat in rahat si pe Pontifex Maximus!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Zoltan

    Evident ca este o masura populista pentru a stimula alegatori fideli al nemernicilor din PSD.Ma mir ca nu le ajunge cat fura functionari publici ori de cate ori intind mana pentru orice problema care teoretic sunt gratuite dar in realitate fara o contributie(MITA) oarecare nu au TIMP

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2