Noua Zeelanda a incheiat cea mai calduroasa vara din istoria inregistrarilor meteorologice

PNL

Locuitorii din Noua Zeelanda au avut parte de cea mai calduroasa vara din istoria inregistrarilor meteorologice din aceasta tara, informeaza DPA, transmite AGERPRES.

Temperatura medie stabilita in vara care tocmai s-a incheiat a fost de 18,8 grade Celsius, cu 2,1 grade Celsius peste media din perioada 1981-2010, conform unui raport emis luni de Institutul National pentru Cercetarea Apei si Atmosferei (NIWA).

Valul de caldura din luna ianuarie a condus la stabilirea unor valori-record. La 30 ianuarie, in localitatea Alexandra situata in Insula de Sud, a fost atinsa temperatura de 38,7 grade Celsius, cea mai ridicata din ultimii 38 de ani din Noua Zeelanda.

De asemenea, temperatura apelor din jurul tarii insulare au fost mai calde cu 6 grade Celsius peste valorile medii.

In februarie, Noua Zeelanda s-a confruntat cu doua cicloane tropicale, Fehi si Gita, care au cauzat pagube de amploare pe teritoriul statului insular.

Principalul specialist in prognoze din cadrul NIWA, Chris Brandolino, a declarat pentru Radio New Zealand ca aceasta vara fierbinte nu a fost foarte surprinzatoare tinand cont de fenomenul climatic La Nina insa, atat timp cat cantitatile de emisii de carbon se vor mentine la valori ridicate, schimbarile climatice ar putea aduce valori-record de temperatura si in viitor.

”Acest lucru nu inseamna ca fiecare zi, fiecare sezon, saptamana sau luna vor fi calduroase si vor dobori recorduri”, a spus el. ”Insa, potrivit principiului sau a prognozelor, pe masura ce analizam deceniile urmatoare, (tendinta) va continua daca traiectoria emisiilor de carbon se va mentine”, a precizat Brandolino.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1