Noua Zeelanda: Parlamentul a votat interzicerea tuturor tipurilor de arme semiautomate si arme de asalt

Parlamentul Noii Zeelande a aprobat miercuri, cu un singur vot impotriva, interzicerea tuturor tipurilor de arme semiautomate si arme de asalt, o decizie luata in urma atacurilor comise la doua moschei din Christchurch de un adept al suprematiei albe, masacru in care au fost ucisi 50 de membri ai comunitatii musulmane, transmit Reuters si BBC News, informeaza AGERPRES.

Reforma regimului armelor de foc a fost adoptat, in lectura finala, ca 119 voturi pentru si unul singur contra, si se asteapta sa primeasca in cateva zile asa-numitul ‘consimtamant regal’ din partea guvernatorului general pentru a intra in vigoare.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anuntat modificarea regimului armelor de foc si munitiilor in urma atacurilor de la Christchurch, pentru care australianul Brenton Tarrant, in varsta de 28 de ani, un adept autodeclarat al suprematiei albe, va trebui sa raspunda la 50 de capete de acuzare pentru omor si 39 de capete de acuzare pentru tentativa de omor.

‘La sase zile dupa acest atac, anuntam o interdictie asupra tuturor armelor semiautomate de tip militar (MSSA) si arme de asalt in Noua Zeelanda’, a declarat Jacinda Ardern intr-o conferinta de presa luna trecuta.

‘Piesele folosite la convertirea acestor arme in MSSA sunt de asemenea interzise, impreuna cu toate incarcatoarele de mare capacitate’, a adaugat ea.

O amnistie a fost decretata pentru ca proprietarii de astfel de arme sa le poata preda, pe baza unui mecanism de rascumparare, ce ar putea costa pana la 138 milioane de dolari SUA, dar ‘acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru siguranta comunitatilor noastre’, a subliniat sefa guvernului.

Autoritatile considera ca atacatorul de la Christchurch, inarmat cu doua pusti semiautomate, le-a modificat cu incarcatoare de mare capacitate, pentru ca acestea sa poata contine mai multe gloante.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1