Noua Zeelanda: Peste 2000 de arme interzise au fost deja predate; guvernul anunta o noua inasprire a regimului armelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Politia din Noua Zeelanda a strans peste 2000 de arme semiautomate in 25 de actiuni de colectare a anumitor tipuri de arme care au fost interzise de guvern dupa sangerosul atac de la Christchurch din martie, soldat cu 51 de morti. Autoritatile pregatesc un regim si mai drastic al armelor, ce prevede, intre altele, crearea unui registru national al armelor, transmit Reuters si dpa, informeaza AGERPRES.

Cifrele provizorii arata ca 2143 de posesori de arme de foc au participat la evenimentele de “buyback” – predarea armelor interzise in schimbul unei compensatii – de la lansarea campaniei, la sfarsitul saptamanii trecute, a precizat ministrul neozeelandez pentru politie, Stuart Nash.

Au fost predate in total 2143 de arme de foc, 7827 piese si accesorii interzise si au fost efectuate plati in suma de 6,2 milioane de dolari neozeelandezi (4,2 milioane dolari americani), se mentioneaza intr-un comunicat al politiei.

Proprietarii de arme au termen pana la 20 decembrie sa le predea pe cele interzise dupa atac, care cuprind majoritatea tipurilor de pusti semiautomate, unele pusti pneumatice si unele cartusiere.

Autoritatile au alocat pentru acest program 208 milioane de dolari neozeelandezi (aproape 141 milioane de dolari americani).

Guvernul neozeelandez pregateste deja urmatoarea etapa de reforma a regimului armelor. Premierul Jacinda Ardern a anuntat luni ca autoritatile vor infiinta un registru national al armelor de foc si vor inaspri legislatia privind obtinerea permiselor de portarma si a licentelor de comert cu arme de foc.

Reforma va consfinti prin lege ca detinerea unei arme de foc reprezinta un privilegiu, a subliniat Ardern intr-o conferinta de presa.

Cu o populatie de putin sub 5 milioane de locuitori si 1,5 milioane de arme de foc, Noua Zeelanda se claseaza pe locul 17 pe plan mondial la numarul de arme detinute de civili.

Guvernul a fost criticat in unele cercuri pentru reformele impuse. Partidul National, de opozitie, care a sustinut prima etapa de reforme, a atentionat ca noile schimbari vor presupune reglementari si costuri suplimentare pentru cetatenii care respecta legea.

Multi fermieri din Noua Zeelanda au arme pe care le folosesc sa “combata” rozatoarele si sa scurteze suferintele animalelor domestice ranite.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2