Nu e de bine: Numarul somerilor a crescut cu cateva sute in noua luni, in Maramures

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

In primele luni ale anului 2018 (ianuarie-aprilie) rata somajului a avut o evolutie crescatoare in judetul Maramures, inregistrand o crestere de la 3,09% in luna ianuarie, la 3,12 % in luna aprilie. Luna mai 2018 a avut o scadere a acesteia de pana la 3,04%. Incepand cu luna iunie rata somajului are un trend crescator pana la finele perioadei analizate, de la 3,14% la 3,26 % la 31 octombrie 2018, se arata intr-un raport al AJOFM Maramures.

Numarul total al somerilor inregistrati a avut de asemenea, o evolutie crescatoare, pornind de la 6.143 in luna ianuarie pana 6.483 in luna octombrie. De asemenea, numarul maxim de someri inregistrati pe parcursul acestor zece luni a fost in lunile august si octombrie (peste 6.470 persoane inregistrate la SPO).

In ceea ce piveste numarul somerilor beneficiari de indemnizatii de somaj inregistrati la SPO, acesta a fost in continua scadere in intervalul ianuarie-mai, scazand din luna ianuarie de la 1.724 someri pana la 1.194 someri beneficiari de indemnizatie de somaj. Lunile de toamna inregistraza o usoara crestere a somerilor beneficiari de indemnizatie de somaj.

Referitor la structura somerilor dupa niveluri de instruire, somerii fara studii si cei cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adreseaza Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures acestea fiind, in medie, de 61,71 %.

Somerii cu nivel de instruire liceal reprezinta, in medie, 17,30 %, cei cu invatamant profesional reprezinta 10,67%, iar cei cu studii universitare, in medie de 6,23 %.

Persoanele cu nivel de educatie si pregatire ridicat apeleaza in proportie mai mica la agentie, gradul si capacitatea de ocupabilitate fiind mai mari in acest caz. Ponderea mica a somerilor cu nivel superior de educatie si pregatire se explica prin faptul ca acestia apeleaza mai putin la serviciile SPO, gradul de ocupabilitate fiind mult mai mare in acest caz, se mai arata in raport.

Vlad HERMAN

Reclame home 1
Data curenta: ’25/05/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *