“Nu mai instalati aplicatii cu harti si busole, mai bine salvati numarul unui padurar!”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

“Nu mai instalati aplicatii cu harti si busole, mai bine salvati numarul unui padurar!”  Titlul articolului a fost preluat de pe facebook. Gluma si nu prea.

In cazul uor  situatii de urgenta intr-o zona forestiera, un padurar bun, poate fi mult mai util decat o ”armata” de angajati  bine platiti  si bine ”dotati” de la ”structurile de interventie specializate”. Am spus, un padurar bun. Lucrez  in silvicultura de 33 de ani si recunosc ca si  breasla padurarilor are…uscaturi.

In functie de zona geografica, un padurar gestioneaza intre 500 si  1200 de hectare de fond forestier. Un padurar bun cunoaste suprafata gestionata ”la metru patrat” si stiti de ce? Daca nu poate justifica taierea unui arbore, il plateste din salariu. In aceste conditii,  stie cine intra in padure si cine iese, cunoaste toate drumurile si potecile. Stie ce firme lucreaza in zona, ce utilaje au, cati oameni lucreaza intr-o zona, unde  sunt cazati muncitorii, ce mijloace de comunicare detin (telefoane, statii radio) Padurarii cunosc cu exactitate zonele din cantoanele lor in care exista ”semnal” pentru telefoanele mobile. Uneori aceste zone cu semnal pot fi anumite stanci sau culmi, stiute numai de catre padurar.

Un padurar cunoaste: suprafata fiecarei parcele, distantele de la o parcela la alta, amplasarea poienilor si golurilor, a paraielor, varsta si specia arboretului dintr-un anumit loc, desimea arboretului, culoarea vopselei cu care sunt marcati arborii dintr-o anumita parcela, numerotarea bornelor silvice, amplasarea si semnificatia marcajelor de pe arbori, grosimea stratului de zapada in diferite locuri din canton. Cunoaste locurile de refugiu, cabane, observatoare, colibe, pesteri. Poate ajunge in orice punct din canton la orice ora si aproape in orice conditii.  Mai este ceva, un padurar bun este respectat de catre oamenii din raza cantonului sau si poate sa-i mobilizeze in orice situatie. Era sa uit, de exemplu padurarul din imagine, stie sa ”manuiasca” inclusiv telefoanele mobile ”inteligente”.

In concluzie, recomand ca in cazul unor situatii  de urgenta in zona forestiera, pe langa structurile de interventie cunoscute, sa fie ”apelati” si padurarii. In zona Muntilor Maramuresului cunosc destul de multi padurari buni,  iar numarul meu de telefon, la care raspund la orice ora din zi sau din noapte, este public pe blog.

Ion BEUCA

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

8 Comments

 1. dilau

  prietene ion beuca,te simt cam dezamagit, tacerea ta spune multe.tara arde si tu ne povestesti de padurari.auzi,acum pe bune, e adevarat ca ovidiu si mircea ti-au spun ca ar fi mai bine sa-ti vezi de valea si codrul tau?.

  Reply
  1. Ion Beuca

   Nu este vorba de tacere si nimeni nu mi-a cerut sa tac. De fapt, cand am ceva de spus, spun, fara sa cer voie cuiva. Daca va referiti la faptul ca nu scriu despre activitatea PNL Maramures, va pot spune ca nu mai fac parte din echipa de comunicare a organizatiei. Sunt alti colegi care se ocupa de aceasta activitate. Nu sunt de neinlocuit. Povestesc de padurari pentru ca asta este meseria mea. Voi aborda si subiecte politice, in curand. Abia am terminat Sarbatorile pe stil vechi.

   Reply
   1. steko

    Cind esti in ,,dezacord”cu un,,superior”,stiu,e mai bine sa nu-ti spui parerea.Din pacate,spunind citeodata adevarul suparam.Si ne temem de urmari!Inainte luai apararea fiecarui membru,,marcant!la pnl,acum preferi sa taci,sau sa scrii …despre paduri,urmeaza sa ne mai pui ca ursii(din padure)se hranesc cu zmeura,si ca,iiarna hiberneaza.Cred ca ai intrat si tu intr-o stare de hibernare,asteptind ceva anume.O fi linistea de dinaintea furtunii?o fi altceva?in foarte putin timp vom avea raspunsul.Chiar daca nu ne vei spune tu nimic,vor fi altii sa ne,,izbeasca”cu stiri proaspete din pnl.Sau despre oameni din pnl.,,Europenele”se apropie veriginos,e vorba de bani multi pentru,,lobby”fara sa mai punem la socoteala salariul+banii pentru intretinerea biroului parlamentar(parca o fi vorba de vre-o 21.000E de care nu se dau socoteala).Astept cu nerabdare sa vina,,curind”,sa abordezi si subiecte politice…

    Reply
    1. dilau

     prietene steko,nu e vorba de nici un dezacord.l-ai citit vreodata pe beuca sa spuna ceva impotriva pnl sau usl?.de vreo 3 ani o tine non-stop cu “dictatorul”,”dusmanii poporului”,”iepuri portocalii”,”presedintele meu”,”7,4milioane”,”poporul a decis”,”greaua mostenire”…….. uslasii sint de 2 ani la putere -juma de mandat- ,cit dracu sa mai tina toate astea?:

     Reply
     1. steko

      …pai cit ursul are miere si zmeura la ce mama dracului sa se puna in dezacord cu lupul?sa-i strice,,hibernarea”?si la noi in padure portocalele sint,,rara avis”!si-o sa tina hibernarea asta inca mult si bine,cam pina cind barbosii vor avea ceva de cistigat schimbind,,placa”,intreaba-ti prietenii si cunostintele,iti vor spune ca e rau,dar au incredere in domnul cu copiatorul…

   2. dilau

    mai ion beuca,nici n-are rost sa te intreb de ce crezi ca te-au schimbat,oricum nu cred ca pentru slaba activitate.jur ca habar n-aveam ca nu mai esti la comunicare,dar te-am simtit online.:)).azi l-au ascuns si pe relu,insisti sa crezi ca e doar mina lui base?,eu zic ca si aliatii vostri -comunistii- au pus umarul.

    Reply
    1. steko

     e mina unui transformator,stii,de ala furat,vopsit(in rosu?)si vindut statului ca bun si nou.doar ca fenechiu n-a vazut in viata lui un transformator,doar spaga,un fel de,,transformers”,din fier vechi in cont baban in buzunarul nevinovatului cu,,rozeta”in …transformare 🙂 …

     Reply
 2. dilau

  mai steko,se zice ca prost e ala care cumpara,adica noi ca stat.eu ramin convins ca imediat dupa 90 trebuia pus prim ministru g.copos.asta ar fi vindut toate bunurile nationale de vreo 3-4 ori,am fi incasat o gramada de gloante si tot proprietari eram si acum.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2