Nuclear: Iranul anunta ca va relua activitatile de imbogatire a uraniului la uzina de la Fordo

PNL

Presedintele iranian Hassan Rouhani a anuntat marti o noua reducere a angajamentelor asumate de tara sa in fata comunitatii internationale prin acordul nuclear incheiat in 2015 la Viena, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Intr-un discurs transmis la televiziunea de stat, Rouhani a anuntat ca Iranul isi va relua activitatile de imbogatire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), inghetate de la intrarea in vigoare a acordului nuclear international.

In baza acordului, Iranul stocheaza la uzina de la Fordo 1.044 de centrifuge de prima generatie IR-1 care se invart in gol.

‘Incepand de maine, vom incepe sa injectam gaz (uraniu in stare gazoasa, n.red.) la Fordo’, a adaugat Rouhani, referindu-se la procedeul utilizat pentru producerea izotopului de uraniu imbogatit U235 cu ajutorul acestor utilaje.

Rouhani a precizat ca este vorba despre ‘a patra etapa’ a planului de reducere a angajamentelor iraniene, declansat in mai ca riposta le retragerea Statelor Unite din acord, in mai 2018.

Luni a expirat termenul de 60 de zile dat de Iran partenerilor sai din acord pentru a-l ajuta sa evite sanctiunile americane.

Rouhani a mai precizat ca activitatile nucleare de la Fordo vor ramane sub controlul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), ca si restul activitatilor nucleare iraniene, supuse celui mai strict regim de inspectie pus la punct vreodata de institutia ONU.

Totodata, presedintele iranian a dat un nou termen de doua luni statelor inca parti ale acordului de la Viena (China, Franta, Germania, Marea Britanie, Rusia) pentru a raspunde cererilor Teheranului, urmand ca, in caz contrar, acesta sa-si reduca si mai mult angajamentele.

Luni, cand s-au implinit 40 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA la Teheran, Iranul a anuntat ca a inceput sa produca 5 kg de uraniu imbogatit pe zi, de zece ori mai mult decat in urma cu doua luni, si ca a pus la punct in doua luni doua noi tipuri de centrifuge avansate.

Republica islamica produce in prezent uraniu imbogatit la un nivel superior limitei de 3,67% prevazute prin acord si nu o mai respecta pe cea de 300 kg impusa pentru stocurile sale de uraniu slab imbogatit.

Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat sa-si reduca drastic activitatile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, in schimbul ridicarii partiale a sanctiunilor internationale care ii sufoca economia.

Retragerea unilaterala a SUA din acord in mai 2018 si restabilirea sanctiunilor americane priveaza insa Iranul de beneficiile economice scontate in urma acordului.

Republica islamica da asigurari ca ramane atasata mentinerii acordului si se declara pregatita sa revina la aplicarea integrala a angajamentelor sale de indata ce celelalte parti le vor respecta pe ale lor, luand masuri concrete pentru a raspunde cererilor sale, mai ales in ce priveste permisiunea de a exporta petrol.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1