Numarul atacurilor comise de pirati pe mare a crescut in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1

Atacurile piratilor pe mare s-au inmultit in lume in 2018, in special din cauza unui val de acte de piraterie in Golful Guineei in Africa de Vest, a transmis Biroul Maritim International (BMI), potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Anul trecut au fost inregistrate 201 atacuri, comparativ cu 180 in 2017, a precizat BMI in raportul sau anual privind pirateria, publicat in aceasta saptamana.

In Africa de Vest, atacurile identificate in apele din largul Coastei de Fildes si pana in Republica Democrata Congo (RDC) s-au inmultit de peste doua ori anul trecut: cele sase deturnari de nave in lume in 2018 au avut loc in aceasta zona, precum si 13 din 18 cazuri de atacuri armate asupra unor nave si majoritatea rapirilor pentru obtinerea de recompense.

„Exista o nevoie urgenta de intarire a cooperarii si a schimbului de informatii intre tarile din Golful Guineei pentru a putea fi luate actiuni eficiente impotriva piratilor”, care sunt autorii unui numar tot mai mare de rapiri si de deturnari de nave, a explicat un purtator de cuvant al BMI.

Instalat la Kuala Lumpur in Malaezia, Biroul Maritim International a observat o inmultire importanta a violentelor in ultimul trimestru din 2018 in regiune, cu nave atacate de pirati dincolo de ape teritoriale si cu echipaje rapite si duse in Nigeria, unde marinarii au fost tinuti prizonieri in asteptarea de recompense, precizeaza raportul.

In perioada analizata, au fost inregistrate 41 de rapiri in largul Nigeriei, conform BMI, care a observat ca piratii se aventureaza tot mai departe si ataca o gama tot mai larga de nave, de la barci de pescuit la nave mari de transport de marfa.

Golful Guineei a devenit mai afectat de piraterie decat Golful Aden, zona maritima situata intre Cornul Africii (Somalia) si Peninsula Arabica si care a fost mult timp cel mai puternic infestata de pirati din Africa.

Intensificarea pirateriei in Golful Guineei, care gazduieste principalele doua tari producatoare de petrol din Africa, Nigeria si Angola, perturba rutele maritime internationale si aduce pierderi de miliarde de dolari economiei mondiale.

Cele 17 tari din regiune incearca de cativa ani sa-si consolideze mijloacele de interventie si colaborarea in special cu ajutorul SUA si al Frantei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole