Numarul celor ucisi in atacuri teroriste in 2018, la cel mai scazut nivel de dupa 2009

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul celor ucisi in atacuri teroriste a ajuns in 2018 la cel mai scazut nivel de dupa 2009, mai ales datorita reducerii violentelor comise de gruparea jihadista Stat Islamic (SI), a indicat miercuri Centrul international de analiza a terorismului Jane (JTIC), transmite AFP, informeaza AGERPRES.

‘Pe ansamblul anului 2018, JTIC a consemnat in lume un total de 15.321 atacuri comise de grupari armate nestatale, care au facut un total de 13.483 de morti’, a precizat directorul centrului, Matthew Henman, intr-un comunicat.

Bilantul este cel mai scazut consemnat de JTIC din 2009, de cand a inceput culegerea acestor date.

De asemenea, numarul de atentate s-a redus cu 33,1% si se afla la cel mai scazut nivel de dupa 2011.

Conform JTIC, aceasta evolutie se datoreaza in primul rand pierderilor teritoriale suferite de SI in Irak si in Siria pana in 2017, care ‘au redus in mod sensibil capacitatea operationala a gruparii’. SI a fost responsabil de 1.327 atacuri, care au provocat 3.151 de morti, cifre in scadere cu 71%, respectiv 51,5% fata de anul anterior.

Acest fenomen, suprapus cu preluarea de catre guvernul sirian a controlului asupra unei parti tot mai mari din teritoriu, ‘in si in jurul Damascului, precum si in centru si in sud’, a determinat o reducere cu 63,6% a numarului de atentate in Siria.

In schimb, cu cele 4.180 de morti provocate de terorism, Afganistanul a devenit ‘tara cea mai periculoasa din lume’, arata acelasi raport, mentionand drept cauze continuarea atacurilor Statului Islamic si ‘cresterea puterii talibanilor’.

In ce priveste Europa, JTIC atrage atentia asupra ‘intensificarii activitatilor operationale a doua grupari militante separatiste’ in estul Ucrainei, tara unde anul trecut au fost comise 4.422 atacuri, cu un bilant de 92 de morti.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole