Numarul de cazuri de cancer este in crestere in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cancer-tratament-celule-canceroasePresedintele Societatii Romane de Chirurgie, Mircea Beuran, a semnalat joi, intr-o conferinta de presa, ca numarul pacientilor bolnavi de cancer este in crestere in Romania, din nefericire aceste cazuri fiind depistate in stadiile 3 si 4.

„Recrudescenta cancerului in Romania este in crestere. Din nefericire, sesizam stadialitatea mare — 3 si 4. Deja, sunt stadiile care au complicatii ale bolii. In cancerologie terapia se efectueaza dupa stadiul si tipul de celula canceroasa. Depistarea cancerului inseamna sa ai in tara un sistem de screening, in care, periodic, dupa decada de varsta in care te gasesti, sa ai o ritmicitate in a fi controlat. In felul acesta sistemul ar decanta cazuri complicate care inseamna stadiul 3 si 4, care inseamna internari, tratamente lungi, complexe, cheltuieli foarte mari pentru sistem. In cazurile de stadiul 0, 1, 2, in care aceasta patologie este sesizata din timp, terapia are eficienta mai mare si costuri mai mici”, a afirmat prof. Beuran.

Potrivit acestuia, rolul medicului de familie este foarte important in depistarea cancerului, in general. „Medicul de familie, cel care tine lucrurile in mana intr-o populatie, ar trebui sa faca intai o evaluare, vizavi de genetica, pentru ca la unii cancerul este si la 20 de ani si la 30 de ani si la 40 de ani”, a spus Beuran.

El a subliniat importanta unui program national de screening. „Trebuie sa fie un program larg, pentru ca avem aceasta patologie oncologica, din nefericire de la copil pana la varstele cele mai inaintate”, a explicat prof. Beuran, care a amintit ca, in urma cu 15-20 de ani, numarul de cazuri de cancer era mai mic decat in prezent.

Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a evidentiat importanta alimentatiei, mentionand drept factori care pot provoca imbolnavirea de cancer si toxicitatea si poluarea.

Mircea Beuran a precizat ca printre afectiunile benigne care netratate pot duce la afectiuni maligne se numara boala de reflux gastro-esofagian, hernia hiatala, boala Beret, esofagitele de reflux care pot fi acide sau alcaline, gastritele care pot fi de alimentatie, alcoolice, ale fumatorilor, dar si bolile de insotire in cadrul hepatitelor cronice, cirozelor.

La randul sau, vicepresedintele Societatii Romane de Chirurgie, Ștefan Georgescu, a subliniat ca formele de cancere la tineri sunt foarte grave intrucat au „o biologie” proprie varstei „extrem de vie” si cu un prognostic foarte rau.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2