Numarul deceselor cauzate de terorism a scazut semnificativ in 2017 comparativ cu 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul persoanelor ucise in atacuri teroriste in lume a scazut cu 27% in 2017 comparativ cu 2016, cu un total de 18.814 decese, releva Indexul Terorismului Global publicat miercuri de Institutul pentru Economie si Pace (IEP), citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Acest numar este in scadere puternica pentru al treilea an consecutiv, dupa ce a fost la cel mai inalt nivel in 2014, precizeaza acest centru de reflectie cu sediul la Sydney, care isi bazeaza statisticile pe date colectate de Universitatea Maryland din SUA.

In Europa de Vest, numarul deceselor in acte de terorism a scazut semnificativ, ajungand de la 168 in 2016 la 81 in 2017. „Cifrele preliminare pentru 2018 sugereaza ca aceasta tendinta va continua, cu mai putin de zece morti inregistrati in Europa Occidentala din ianuarie si pana in noiembrie”, a adaugat IEP in raportul sau.

„Gruparea Stat Islamic si-a pierdut mare parte din atractivitate din cauza infrangerilor militare si a posibilitatilor reduse de a comite atentate in Europa”, spune Steve Killela, presedintele IEP.

„Sporirea capacitatilor de combatere a terorismului si imbunatatirea tehnicilor de supraveghere au contribuit la aceasta reducere semnificativa a numarului victimelor terorismului in Europa”, a adaugat el.

Cinci tari – Afganistan, Irak, Nigeria, Somalia si Siria – au inregistrat peste o mie de morti fiecare in 2017, iar 19 tari, peste o suta, se mai arata in raport.

In 2017, Afganistanul a fost tara cea mai afectata de terorism, cu 434 de atacuri comise impotriva unor politisti si militari si cu 256 de atacuri impotriva unor civili. Irakul fusese in 2016 tara cel mai puternic lovita de terorism.

Stat Islamic „a ramas in 2017 gruparea terorista care a produs cele mai multe decese, desi numarul persoanelor ucise care i-ar putea fi atribuite a scazut cu 52% comparativ cu anul precedent”, adauga raportul.

Cea mai sangeroasa actiune terorista din 2017 a fost comisa de gruparea islamistilor shebab din Somalia, care a ucis 587 de persoane intr-un atac cu masina capcana asupra unui hotel. Urmeaza Egiptul, cu atacul asupra Moscheii al-Rawda in Sinai comis de Stat Islamic si soldat cu 311 morti si 122 de raniti.

Raportul atrage de asemenea atentia asupra sporirii, in America de Nord si in Europa Occidentala, a „terorismului politic de extrema-dreapta”, care a facut 17 morti in 2017, comparativ cu niciun mort cu patru ani in urma.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole