Numarul deceselor din cauza fumatului a crescut din 1990 si pana in prezent

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul fumatorilor cotidieni si al deceselor din cauza fumatului au crescut in lume din 1990, in ciuda progreselor inregistrate in majoritatea tarilor de atunci si pana in prezent, au avertizat joi cercetatorii, potrivit carora razboiul impotriva fumatului este departe de a fi castigat, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Un barbat din patru si o femeie din 20 erau fumatori cotidieni in 2015, respectiv aproape un miliard, potrivit raportului „Global Burden of Diseases”, intocmit de un consortiu de oameni de stiinta.

Este o scadere semnificativa a proportiei fumatorilor cotidieni in raport cu cea din urma cu 25 de ani, in 1990, cand un barbat din trei si o femei din 12 fumau in fiecare zi.

Insa in pofida acestei ameliorari, numarul fumatorilor a crescut de la 870 de milioane in 1990 la peste 930 de milioane, din cauza cresterii demografice mondiale. Si numarul de decese atribuite tutunului — peste 6,4 milioane in 2015 — a crescut cu 4,7% in aceeasi perioada.

Mortalitatea ar putea sa creasca si mai mult, pentru ca principalele companii din domeniul tutunului ataca agresiv noile piete, in special in tarile in curs de dezvoltare, avertizeaza raportul publicat in revista medicala „The Lancet”.

Tabagismul provoaca un deces din zece in lume, dintre care jumatate in numai patru tari: China, India, SUA si Rusia.

Impreuna cu Indonezia, Bangladesh, Filipine, Japonia, Brazilia si Germania, ele reprezinta doua treimi din consumul mondial de tutun.

„Tabagismul ramane al doilea factor de risc de deces precoce si de invaliditate” dupa hipertensiunea arteriala, potrivit autorului principal Emmanuela Gakidou, sl Institutului de masurare si de evaluare a sanatatii din cadrul Universitatii din Washington.

Anumite tari au inregistrat o puternica reducere a tabagismului cu o combinatie de taxe mai ridicate, campanii de educare, avertizari si programe de ajutorare a celor care vor sa se lase de fumat.

Brazilia, de exemplu, si-a redus proportia fumatorilor barbati de la 29% la 12% in perioada de 25 de ani analizata, in timp ce procentul fumatoarelor a scazut de la 19 la opt.

In schimb, Indonezia, Bangladesh si Filipine — cu 47%, 38% si 35% dintre barbati fumatori — nu au inregistrat progrese intre 1990 si 2015.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul barbatilor si al femeilor fumatoare din Africa subsahariana va creste cu 50% pana in 2025 in raport cu 2010.

Mortalitatea care se va inregistra in tari cu venit scazut si intermediar va fi probabil „enorma”, noteaza specialistul britanic John Britton, intr-un comentariu in „The Lancet”.

Este posibil ca jumatate dintre fumatorii cotidieni, respectiv o jumatate de miliard, sa moara prematur, daca nu renunta la fumat, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2