Numarul jurnalistilor ucisi in 2018 a crescut la 94

home camp2
home camp2
home camp2

Numarul jurnalistilor si al angajatilor din mass-media ucisi in timpul exercitarii profesiei a crescut in acest an la 94, a declarat luni Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ), informeaza dpa, transmite AGERRPES.

Cifra reprezinta o crestere in comparatie cu cele 82 de cazuri de jurnalisti ucisi in 2017.

Printre cei ucisi sunt inclusi 84 de jurnalisti, cameramani si tehnicieni, precum si zece membri ai personalului media, dintre care conducatori auto si ofiteri de protectie. Ei au fost fie asasinati, luati ca tinta in mod deliberat, fie au murit in atentate cu bomba sau in incidente implicand schimburi de focuri.

Sase dintre victime au fost femei si s-au mai inregistrat si trei decese clasificate drept accidente de munca.

Cel mai periculos loc pentru jurnalisti a fost Afganistanul, unde 16 angajati ai mass-media si-au pierdut viata. In Mexic, unde crima organizata vizeaza adesea jurnalisti, 11 angajati din media au fost ucisi.

Noua jurnalisti au fost ucisi in Yemen, opt in Siria, sapte in India, sase in Somalia, cinci in Pakistan si cinci in Statele Unite.

Lista “prezinta o situatie a crizei de siguranta in domeniul jurnalismului, evidentiata de asasinarea cu sange rece a ziaristului de la Washington Post si cetatean saudit Jamal Khashoggi”, a declarat FIJ intr-un comunicat.

Khashoggi a fost ucis in consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie. Trupul sau nu a fost gasit.

Presedintele FIJ, Philippe Leruth, a cerut statelor membre ale Natiunilor Unite sa adopte o conventie privind securitatea si protectia jurnalistilor pe care a prezentat-o misiunilor ONU de la New York in octombrie.

“Aceasta conventie, sustinuta de profesie in ansamblu, este raspunsul concret la crimele comise impotriva jurnalistilor in totala impunitate”, a declarat el.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *