Numarul mediu de pensionari a scazut in T1 cu 14.000

PNL

pensionari-maramuresNumarul mediu de pensionari a scazut cu 14.000 de persoane in primul trimestru din 2015, fata de trimestrul precedent, pana la 5,332 milioane, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), scrie Agerpres.

Pensia medie lunara a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 103,8%.

Potrivit datelor INS, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 18 la 10 in judetul Giurgiu.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1.121 lei in Municipiul Bucuresti).

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizatie sociala), in primul trimestru din 2015, a fost de 588.000 persoane, din care 435.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie, si 116.700 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,4% din totalul acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1