Pentru prima data in istorie, numarul multimiliardarilor chinezi a scazut pentru al doilea an consecutiv in 2019, pe masura ce economia chineza incetineste, transmite AFP, informeaza AGERPRES.
Incepand din 2015, China devanseaza SUA si este tara cu cel mai mare numar de miliardari in dolari, cu 62 de multimiliardari dintre care 32 dispun de o avere de cel putin 10 miliarde dolari.
Insa, potrivit clasamentului anual publicat joi, de grupul media Hurun Report, numarul chinezilor care dispun de o avere de peste 2 miliarde yuani (255 milioane euro) a scazut cu 3% pana la 1.819 de persoane in acest an, cu 266 de persoane mai putin decat in 2018. Scaderea din acest an vine dupa ce in 2018 numarul miliardarilor chinezi a scazut cu 456 persoane comparativ cu 2017.
„Este pentru prima data de la inceputul publicarii acestui clasament, in urma cu 21 de ani, cand lista se restrange pentru al doilea an consecutiv”, a comentat presedintele grupului de presa Hurun Report, Rupert Hoogewerf.
Cresterea economiei chineze incepand din anii 1990 a permis mai multor mii de antreprenori sa acumuleze averi semnificative iar numarul miliardarilor a crescut de asemenea. Singurii ani in care numarul celor mai bogati chinezi s-a diminuat au fost 2008, anul crizei financiare, si 2002, dupa spargerea bulei Internet.
Anul acesta, sectoarele traditionale precum industria si imobiliarele sufera in contextul in care companiile supra-indatorate sunt obligate sa vanda din active, ceea ce a dus la diminuarea averii actionarilor acestor companii.
„Aproape 40% din cei care figurau pe lista in urma cu doi ani nu mai fac parte in acest an”, remarca Rupert Hoogewerf, potrivit caruia scaderea are legatura cu decizia Guvernului chinez de a restructura economia in fata riscurilor financiare.
Un exemplu in acest sens este Wang Jianlin, patronul conglomeratului Wanda, care si-a construit averea in sectorul imobiliar si care in ultimii doi ani a vazut cum averea sa se injumatateste, pana la 15,5 miliarde euro. Daca in 2017 Wang Jianlin era in fruntea clasamentului celor mai bogati oameni din China, in prezent este abia pe locul 9, dupa ce grupul sau puternic indatorat a fost nevoit sa vanda numeroase participatii pe care le detinea, in special in strainatate, in sectoarele turismului si petrecerii timpului liber.
Jack Ma, 55 de ani, fondatorul grupului de comert electronic Alibaba, si-a pastrat prima pozitie in clasament cu o avere de 39 miliarde dolari (35,5 miliarde euro). Urmeaza co-fondatorul grupului de internet Tencent, Pony Ma, a carui avere este evaluata la 37 miliarde dolari (33,7 miliarde euro).
Pe urmele lui Jack Ma, proprietarul unui alt grup de comert online Pinduoduo, Colin Huang, a devenit la 39 de ani primul miliardar nascut in anii 1990 care a intrat in top zece. Compania sa permite internautilor sa faca cumparaturi la preturi mici.
„Colin Huang a reusit o premiera mondiala dupa ce a castigat 8 miliarde euro la doar patru ani de la crearea Pinduoduo. Nimeni nu a mai facut asa ceva pornind de la zero”, a apreciat Rupert Hoogewerf.
Nu mai putin de 11 miliardari nascuti in anii 1990 se numara in prezent pe lista celor cu o avere mai mare de doua miliarde yuani.
In pofida razboiului comercial cu SUA, fondatorul grupului de telecomunicatii Huawei, Ren Zhengfei, a reusit sa isi majoreze averea cu 34% pana la 2,7 miliarde euro.
Potrivit lui Rupert Hoogewerf, razboiul comercial dintre SUA si China nu a afectat inca averea celor super-bogati, chiar daca a provocat o incetinire economica in China.