Numarul persoanelor fara adapost, in crestere exponentiala in Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape 11 milioane de persoane sunt fara adapost in Europa, unde numarul celor aflati intr-o astfel de situatie a explodat in ultimii ani in unele tari, isi exprima ingrijorarea Fundatia Abbé Pierre si Federatia europeana a asociatiilor nationale pentru persoanele fara adapost (FEANTSA), intr-un studiu facut public miercuri, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta „alta Europa”, cea „a marginalilor” (persoane fara domiciliu personal, persoane aflate in strada, in adaposturi sau in centre de cazare de urgenta), reprezinta 5% din cele 220 de milioane de gospodarii europene, conform statisticilor adunate de cele doua asociatii.

Numarul persoanelor fara adapost a crescut in majoritatea tarilor europene si chiar a explodat in Germania (+150% intre 2014 si 2016, ajungand la 860.000) si in Irlanda (+145% intre 2014 si 2017, 8.857).

Dintre tarile europene, numai Finlanda si Norvegia au reusit sa inregistreze scaderi ale numarului persoanelor fara adapost. Finlanda a redus cu 18% numarul acestor persoane printr-o politica prin care accesul la o locuinta este considerat un drept fundamental, si nu „o problema sociala inevitabila” care ar fi legata de probleme personale, spun cele doua asociatii.

In celelalte state europene, unde cifrele sunt in crestere, raportul evidentiaza absenta unei politici globale de lupta impotriva fenomenului persoanelor fara adapost, a exploziei preturilor la locuinte si a cresterii inegalitatilor.

„Intre 2010 si 2016, costul locativ pentru gospodariile sarace a crescut in trei sferturi dintre statele membre ale UE”, evidentiaza raportul.

Tinerii intre 18 si 24 de ani, cei mai afectati, platesc pentru locuinta aproape 40% din veniturile lor, o proportie care poate ajunge la aproape 50% in anumite tari precum Grecia.

Pentru asociatiile angajate in lupta impotriva acestui fenomen, reducerea la zero a numarului persoanelor fara adapost in Europa „nu este o utopie” daca este introdusa o politica globala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2