Numărul tigrilor confiscaţi de autorităţi a crescut în regiuni din Asia în ciuda eforturilor de conservare

Autorităţile din domeniul conservării vieţii sălbatice din unele ţări asiatice se confruntă cu o creştere a numărului confiscărilor de tigri şi de părţi din corpul tigrilor în ciuda eforturilor ecologiştilor de a proteja această specie ameninţată, potrivit unui raport întocmit de asociaţia pentru monitorizarea comerţului cu specii sălbatice TRAFFIC, informează Reuters miercuri, transmite AGERPRES.

Populaţia de tigri a fost decimată la nivel global în ultimul secol din cauza braconajului, comerţului sau distrugerii habitatului, deşi eforturi de conservare mai recente implementate în unele ţări au stabilizat populaţia totală a acestei specii.

Cu toate acestea, populaţiile de tigru sunt în prezent limitate la 13 ţări, multe în Asia de Sud-Est, regiune care a fost de multă vreme un punct fierbinte pentru traficul cu specii sălbatice, produsele animale ilicite fiind deseori căutate pentru părţi ale corpului sau pentru întrebuinţarea lor în medicina tradiţională.

Potrivit raportului redactat de TRAFFIC, Indonezia, Thailanda şi Rusia au înregistrat creşteri semnificative ale confiscărilor în primele şase luni ale anului 2022, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din ultimele două decenii.

În Indonezia, unde îşi are habitatul tigrul de Sumatra, specie în pericol critic de dispariţie, au fost confiscate părţi de animal echivalând cu 18 tigri între ianuarie şi iulie, în comparaţie cu 16 pe întreg parcursul anului 2021, potrivit datelor TRAFFIC.

Din anul 2000, 150 de tigri în medie, atât morţi, cât şi în viaţă, au fost confiscaţi anual din 50 de ţări şi teritorii la nivel mondial – echivalentul unui număr total de circa 3.377 de tigri, a precizat TRAFFIC.

Deşi numărul total al confiscărilor a scăzut din 2018, creşteri notabile au fost înregistrate în China şi India, precum şi în Vietnam, unde a fost constatată o creştere de 185% a tigrilor confiscaţi în comparaţie ultimii patru ani, a mai precizat asociaţia.

În Thailanda şi Vietnam, cei mai mulţi dintre tigrii confiscaţi erau suspectaţi sau confirmaţi ca provenind din captivitate, indicând rolul acestor facilităţi în alimentarea comerţului ilegal cu tigri şi părţi din corpul acestora, a mai spus TRAFFIC.

Organizaţia a îndemnat ţările membre CITES, un tratat sub egida ONU destinat reglementării comerţului internaţional cu specii sălbatice, să împiedice intrarea părţilor din corpul tigrilor proveniţi din captivitate în reţeaua comerţului ilegal.

”Dacă nu vrem să fim martorii extincţiei tigrilor sălbatici în timpul vieţii noastre, acţiunile imediate şi cu termene precise trebuie să fie o prioritate”, a declarat Kanitha Krishnasamy, coautoare a raportului şi directoarea TRAFFIC pentru Asia de Sud-Est.

TRAFFIC a identificat de asemenea 675 de conturi de pe reţelele de socializare implicate în traficul cu tigri şi părţi din corpul acestora în Asia de Sud-Est. Circa 75% dintre aceste se aflau în Vietnam, potrivit datelor.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu