Numeroase suprafete agricole din tara vor prezenta deficite de umiditate, in urmatoarea saptamana

Mai multe suprafete agricole din Maramures, Crisana, Oltenia, Moldova, Transilvania, Muntenia si Dobrogea vor prezenta deficite de umiditate, iar pe fondul temperaturilor ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, arata prognoza agrometeorologica emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 12 – 18 august, informeaza AGERPRES.

Potrivit specialistilor, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi etc) se vor desfasura, in general, normal.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate releva ca, in cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Banat, pe suprafete extinse din Maramures, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, nordul, local in centrul, estul si sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei si in sud-estul Dobrogei.

Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de vegetatie vor fi fortate, producandu-se fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a acestora, precum si fortari stadiale, noteaza sursa citata.

In acelasi timp, din prognoza de specialitate reiese ca, sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea in ceara (40-100%) si maturitatea deplina (10-80%), izolat fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare. De asemenea, cultura de porumb, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata va parcurge matasirea, maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si izolat inceputul maturitatii depline (10-30%).

La sfecla de zahar se va continua ingrosarea axei hipocotile, precum si, local, inceputul acumularii zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea la soiurile de vara.

Totodata, in majoritatea plantatiilor, speciile pomicole vor parcurge cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe si recoltarea la speciile de sezon, iar in toate podgoriile, la vita-de-vie, se vor inregistra cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masa se va semnala coacerea in ‘parga’, local fiind posibila declansarea recoltarii.

In ceea ce priveste prognoza meteorologica, in intervalul 12 — 18 august, in ansamblu, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14 — 31 grade Celsius in majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de pana la 7 grade. In acest context, maximele aerului se vor situa intre 18 si 38 de grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse intre 9 si 24 de grade Celsius.

In plus, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, indeosebi in regiunile nordice, vestice si centrale. Local, vor fi conditii de producere a grindinei si se vor inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *