O baimareanca face cercetare aerospatiala la NASA

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O baimareanca face la NASA cercetari desprinse parca din filmele stiintifico-fantastice. Studiaza tehnologii care sa permita colonizarea Lunii, viata si munca in spatiul cosmic ori mineritul pe asteroizi. Ioana Cozmuta este numele pe care toti savantii de top in micro-gravitatie il stiu si il respecta.

„Incercam sa vedem ce ar inseamna sa mutam centrele de date in orbita Pamantului in asa fel incat sa folosim frigul din spatiu sau temperaturile scazute din spatiu, vidul care exista natural acolo si, de asemenea, sau in primul rand, energia solara spatiala”, a explicat cercetatoarea, relateaza Digi24.

Ioana Cozmuta are deja 15 ani de cercetare aerospatiala la Agentia Spatiala Americana si este un specialist respectat in toata lumea pentru studiile din domeniul microgravitatiei. Rampa de lansare a fost doctoratul din Olanda, urmat de o bursa de studiu in Statele Unite. Romanca ramane insa cu picioarele pe pamant si vorbeste cu modestie despre traseul ei.

„Am ajuns nu neaparat pentru ca am intentionat. A fost, pur si simplu, o tranzitie naturala in cariera mea”, a spus Ioana Cozmuta.

Baimareanca studiaza si influenta lipsei gravitatiei din spatiu asupra organismului uman, pana la nivelul celulelor.

„In momentul in care mergi in spatiu imbatranirea, de exemplu, se accelereaza, imunitatea scade. Se exercita o presiune fantastica asupra sistemului cardiovascular . Astronautii cand merg in spatiu, de exemplu, este un ciclu prin care ca si cum ar imbatrani, dar in momentul in care revin pe Pamant ei isi revin la forma dinainte”, a explicat cercetatoarea.

La mii de kilometri departare, rudele si prietenii din Baia Mare sunt mandri de reusitele Ioanei.

„Era o copila harnica, foarte buna la invatatura. Este meritul ei, a muncit foarte mult”, a spus unchiul Ioanei.

Ce inseamna pentru romanca de 43 de ani munca la cea mai importanta agentie aerospatiala a lumii? Raspunde simplu: o continua provocare frumoasa. Si are planuri ambitioase!

„As vrea din tot sufletul sa reusim sa mutam foarte mult din procesul acesta poluant de fabricare de pe suprafata planetei in Spatiu, deci sa avem fabrici orbitale”, a spus Ioana Cozmuta.

Ideea ar putea deveni realitate cam in 50 de ani. Dar timpul nu inseamna mai nimic la NASA, unde zilele trecute a fost anuntata descoperirea deceniului: sapte planete din afara sistemului nostru solar care graviteaza in jurul unei stele pitice. Trei dintre ele ar putea fi locuibile, deci numai bune si pentru cercetarile romancei de la Agentia Spatiala Americana.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2