O ciuperca modificata genetic provoaca “prabusirea” populatiilor de tantari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O ciuperca modificata genetic pentru a produce venin de paianjen ucide cu rapiditate populatiile de tantari care transmit malaria, sugereaza autorii unui studiu publicat in revista Science, informeaza PA.

Cercetatori de la Universitatea Maryland din Statele Unite si experti din Burkina Faso au aplicat noul agent patogen pe o coala de hartie, ce a fost expusa intr-un laborator care reproduce un sat african. Metoda a avut succes si a determinat o reducere a populatiilor de tantari cu peste 99%, potrivit autorilor acestui studiu, publicat in revista Science, scriu jurnalistii Agerpres.

“Niciun control transgenic al malariei nu a ajuns atat de departe pe drumul ce duce spre testarea propriu-zisa pe teren”, a declarat Brian Lovett, cercetator la Universitatea Maryland.

“Acest studiu reprezinta un mare pas inainte si stabileste un precedent, pentru ca noua metoda – dar si alte metode transgenice – sa poata sa mearga mai departe in aceasta directie”, a adaugat cercetatorul american.

Oamenii de stiinta au modificat genetic o ciuperca ce apare in mod natural in mediul inconjurator, pentru a transmite tantarilor toxina mentionata. Toxina, un insecticid denumit Hybrid, este extrasa din veninul paianjenului-cu-panza-palnie, care traieste in regiunea Blue Mountains din Australia. Ciuperca a fost apoi testata intr-o reproducere a unui sat din Burkina Faso, o tara din Africa de Vest, intr-o structura denumita “MosquitoSphere” – ce includea plante, colibe, mici bazine cu apa si o sursa de hrana pentru tantari.

“Simpla aplicare a ciupercii transgenice pe o coala de hartie pe care am agatat-o apoi pe un perete in cadrul studiului nostru a determinat prabusirea populatiilor de tantari in doar 45 de zile. Si ea este la fel de eficienta pentru uciderea tantarilor rezistenti la insecticide, cat si a celor non-rezistenti”, a explicat profesorul Lovett.

Potrivit autorilor studiului, ciuperca nu este daunatoare pentru albine si alte insecte. Peste 400.000 de oameni mor in fiecare an din cauza malariei, potrivit statisticilor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2