„O clipa unica, eterna” cu Sanda Ciorna

sanda-ciorna-fotoGaleria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Baia Mare (Bd. Bucuresti nr. 6) a găzduit marti, 18 octombrie, vernisajul celei de-a treia expozitii personale a prolificei artiste plastice Sanda Ciorna, purtand un titlu incitant: „O clipa unica, eterna”. La eveniment au vorbit despre lucrari si despre autoarea lor graficiana dr. Laura Ghinea, presedinta Filialei Baia Mare a UAPR, si artistul plastic dr. Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures. De asemenea, in final Sanda Ciorna a adresat cateva cuvinte pline de emotie si sinceritate publicului.

Dr. Laura Ghinea a prezentat la inceput, cateva date biografice ale pictoritei: absolventă a Sectiei Arte Plastice – Pictura din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, de doi ani membra stagiara a UAPR, Filiala Baia Mare. O artista foarte harnica si generoasa cu propriile lucrari, pe care si le prezinta prietenilor si admiratorilor destul de frecvent, prin intermediul fotografiilor postate pe internet. Dacă expozitiile anterioare cuprindeau lucrari din mai multe straturi de expresie plastica, in schimb cea de fata este unitara, atat prin registrul compozitional, cat si prin maniera de a aborda suprafata.

Dr. Ioan Marchis, care o cunoaste pe Sanda Ciorna inca din liceu, s-a aratat impresionat de evolutia artistica a fostei colege de clasa, spunand ca „acest fluviu formidabil care a devenit in ultimii ani Sanda e aproape de speriat. Sanda si-a schimbat viata: ea spune «nu mai vreau sa traiesc decat ca artist, modul meu de a trai este arta»”.

Stilul abstract al Sandei Ciorna a fost analizat de sculptorul Ioan Marchis din perspectiva petei de culoare: „Thorma spunea: «Aveti grija de pata de culoare, caci pata distruge perspectiva». Dar pata pe care o cultiva Sanda este declarat impostoare. Ea spune: «cauta-ma pe mine, nu perspectiva; cauta sentimentul». De unde sa iasa pata, daca nu din ce e sfant si curat in noi? O pictura nu este decat o declaratie a ceea ce in noi este sacru. De aceea, artistii sunt, intr-un fel, niste ingeri. Sanda Ciorna da dovada de mare curaj, si e foarte greu sa fii curajos in pictura. Lucrarile ei sunt un fuior de sentimente, un sir de lumini plasate pe orizontala (iar orizontala vorbeste despre feminitate). Ii legitimez Sandei Ciorna traiectoria artistica in acest centru artistic care este Baia Mare.”

Odata cu momentul marturisirilor in public sosit, Sanda Ciorna a dezvaluit faptul ca se simte mult mai in largul ei in fata unei panze decat in fata unei multimi de oameni. Panza ii ofera ocazia de a-si exprima emotiile plenar, de a-si asculta propriile trairi. Pictura este si un mod de purificare interioara: „Acum un an am avut o expozitie la Gold Plaza, iar acolo am fost cu totul altcineva, am folosit alte culori si am avut o stare de spirit cu totul diferits; acum, inss, probabil cs au trebuit sa iasa din mine toate aceste culori mai sumbre, ca sa raman eu, cea pura, libera si sincera. Am citit o carte care m-a impresionat foarte mult: «Puterea prezentului», de Ekhart Tolle. Pentru mine, ea a reprezentat o cotitura in felul meu de a vedea viata. Cred ca este important sa traim clipa, sa ne concentram asupra prezentului, pentru ca el este singurul care exista.”

Expozitia ramane deschisa la Galeria de Arta a UAPR, Filiala Baia Mare timp de doua saptamani si este cu vanzare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1