O comisie internationala de experti verifica starea operelor lui Constantin Brancusi

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

O comisie internationala constituita din mai multi experti s-a intrunit luni, la Targu-Jiu, pentru a analiza starea in care se afla operele sculptorului Constantin Brancusi dupa ce, anul trecut, Poarta Sarutului a fost spalata cu jet de apa sub presiune. Concluziile comisiei vor fi prezentate marti, intr-o conferinta de presa, la Primaria Targu-Jiu, relateaza Agerpres.

Potrivit presedintelui comisiei, Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, reprezentantii firmei care a contractat lucrarile de intretinere a Portii Sarutului au gresit atunci cand au decis ca opera respectiva trebuie spalata cu jet de apa, procedeu care a generat desprinderea unor bucati din monument.

“Nu apa a facut rau, ci presiunea acesteia. Cel care folosea jetul de apa era un lucrator oarecare care nu mai facuse asta niciodata si nu-si dadea seama ca pe anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu s-a produs dezastrul despre care s-a vorbit, in niciun fel, deci felul in care s-a vorbit, ulterior, in mod exagerat, arata ca cei care il iubesc pe Brancusi nu intotdeauna stiu foarte bine care e esenta pietrei. Exista un studiu petrografic facut inca din 2003 care este de o precizie extraordinara si care arata cum aceasta piatra isi schimba culoarea”, a declarat Radu Boroianu, facand referire la faptul ca, dupa spalarea cu jet, materialul monumentului s-a colorat in galben.

Prezent la Targu-Jiu in toamna anului trecut, premierul Victor Ponta a dispus formarea unei comisii internationale care sa analizeze starea monumentului, dupa ce mai multi oameni de cultura au acuzat procedura de intretinere efectuata asupra Portii Sarutului.

Primaria Targu-Jiu a alocat recent fonduri in valoare de 40.000 lei pentru alte doua interventii asemanatoare asupra Portii Sarutului, care vor fi facute, insa, dupa ce comisia de experti isi va finaliza treaba. 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2