O dieta bogata in fibre ajuta la prevenirea astmului alergic

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O dieta bogata in fructe si legume cu un continut ridicat de fibre contribuie la prevenirea astmului alergic, datorita efectului protector al fermentarii acestor fibre sub actiunea bacteriilor intestinale – este concluzia unui studiu realizat de cercetatori elvetieni de la Spitalul Universitar din Vaud si publicat de revista ‘Nature Medicine’, care l-a si finantat, relateaza luni agentia EFE citata de Agerpres.

Experimentul s-a realizat pe soareci, pentru ca sistemul lor imunitar nu difera mult de cel al oamenilor. Astfel, o parte din soareci au fost hraniti cu alimente cu un continut scazut de fibre, de circa 0,3%, in dieta occidentala acest procent fiind de 0,6%, iar cei din al doilea grup au primit alimente in care fibrele se gaseau intr-o proportie mai mare de 4%. Ulterior, dupa ce au expusi acarienilor din praful domestic, s-a observat ca soarecii care au mancat mai multe fibre au dezvoltat o reactie alergica semnificativ mai redusa si aveau o cantitate mai mica de mucus in plamani.

Expertii sustin ca acest efect protector este rezultatul unei reactii in lant la mai multe nivele. Reactia incepe atunci cand fibrele ajung in intestinul gros, unde sunt fermentate sub actiunea bacteriilor si se transforma in acizi grasi cu lant scurt, care sunt transportati in sange si contribuie la maturizarea celulelor imune din maduva osoasa. Atrase de acarieni, aceste celule migreaza in plamani, unde declanseaza o reactie defensiva impotriva respectivilor paraziti.

Importanta diversitatii florei microbiene din intestin, unde fibrele sunt digerate si fermentate pentru prevenirea unor afectiuni, precum cancerul de colon, era deja cunoscuta. Dar acum se va putea demonstra pentru prima data ca influenta bacteriilor intestinale merge mult mai departe, chiar pana la plamani, afirma Benjamin Marsland, cel care a condus cercetarea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *