O echipa de cercetatori a descoperit o metoda de regenerare a tesuturilor inimii

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Salk Institute din California, in frunte cu doctorul spaniol Juan Carlos Izpisúa, a descoperit metoda revolutionara de “reparare” a tesuturilor afectate ale inimii, deocamdata la soareci, anunta vineri EFE citata de Agerpres.

Cercetatorii, care au publicat studiul in revista Cell Stem Cell, au reusit “sa repare” inimile blocand patru molecule capabile sa inhibe unele programe, organele putand fi astfel regenerate — metoda care deschide calea unor noi tratamente pentru bolile cardiace.

Studiul noteaza ca, desi mamiferele adulte nu isi pot regenera tesuturile afectate, ele pot pastra o capacitate latenta, prezenta in timpul dezvoltarii embrionare. Laboratorul doctorului Izpisúa a fost pionier in identificarea multor molecule esentiale care definesc dezvoltarea vertebratelor.

In 2003, echipa medicului Juan Carlos Izpisúa a identificat semnalele responsabile de regenerarea inimii pestelui zebra, iar in 2010 a descris acest proces intr-un articol publicat in revista Nature.

In studiu se arata ca celulele cardiace se pot transforma in celule imature — similare celulelor precursoare ale inimii—, fapt ce le permite sa se multiplice si sa regenereze tesutul afectat. Urmatorul pas va fi realizarea de teste pe alte animale, cercetatorii urmand sa vada daca reprogramarea regenerativa functioneaza si in cazul lor, conchide EFE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2