O extincție în masă, alta decât cele cinci știute, a fost urmată de o furtună care a durat un milion de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Acum 230 de milioane de ani, oceanele au fost golite de viață și s-au pus bazele erei dinozaurilor, spun oamenii de știință. Cum anume? A existat o extincție în masă, care a fost urmată de o furtună ce a ținut nu mai puțin de un milion de ani, informează spotmedia.ro.

Totul s-a întâmplat acum 233 de milioane de ani, moment din care Pământul nu a mai fost atât de arid și viața a putut lua și alte forme, necunoscute până atunci.

Către sfârșitul Triassicului, mai multe erupții vulcanice au dus la schimbarea climei, care, la rândul ei, a avut ca efect dispariția a două treimi dintre speciile marine, plus o parte considerabilă dintre plantele și animalele terestre, arată Live Science, care citează un raport publicat de jurnalul Science Advances.

Chiar dacă nu a fost atât de gravă ca celelalte cinci extincții despre care se discută în mod normal în comunitatea științifică, a fost un moment de cotitură pentru planeta noastră, pregătind terenul pentru dominația dinozaurilor și a unor specii care și azi se găsesc pe Pământ.

Practic, a existat o extincție, urmată imediat de apariția multor specii noi, explică autorul studiului, Jacopo Dal Corso, profesor de geologie la Universitatea chineză de geoștiințe, din Wuhan, China.

Atunci au apărut multe specii care joacă un rol central în ecosistemele de azi sau atunci s-au diversificat pentru prima oară, spune el. E vorba despre recifele de corali, despre plancton, dar și despre broaște, şopârle, țestoase și strămoșii crocodililor. Tot atunci au apărut și coniferele.

Totul a început cu eliberarea în atmosferă a unei cantități uriașe de carbon, cel puțin 5.000 de gigatone, ceea ce a dus la încălzirea climei.

Lumea a devenit mai umedă, ploile torențiale au devenit normă, oceanele au fost mai acide și lumea de până atunci a murit, născându-se o alta.

Foto: D. Bonadonna/ MUSE, Trento

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2