O femeie din Spania a devenit cea mai in varsta persoana din Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O femeie din Barcelona, pe nume Ana Vela, nascuta la 29 octombrie 1901 in apropiere de orasul Cordoba, din sudul Spaniei, a devenit cea mai in varsta persoana din Europa, informeaza marti Xinhua, transmite AGERPRES.

Potrivit Gerontology Research Group (GRG), Ana este noua decana de varsta din Europa dupa ce italianca Emma Morano, cea care era detinatoarea acestui record, a decedat sambata la varsta de 117 ani.

Decesul lui Morano inseamna ca Ana Vela este acum nu doar cea mai in varsta persoana din Europa, ci si cea de-a patra cea mai in varsta persoana in viata din lume, toate fiind femei, precizeaza sursa citata.

Ana Vela traieste in prezent intr-un centru de ingrijiri din Barcelona si are o fiica in varsta de 89 de ani, purtand acelasi nume, Ana, si un nepot in varsta de 65 de ani.

Desi starea sa de sanatate este acum fragila, fiica Anei a declarat anul trecut ca in spatele longevitatii mamei sale nu se afla nici un secret. „Ii placea sa bea un pahar cu vin demidulce la masa, dar nu bea asa mult. Manca de toate: carne, peste, legume, si urma o dieta foarte obisnuita”, a spus aceasta intr-un interviu pentru cotidianul El Pais.

Statutul de cea mai in varsta persoana din Europa pe care il detine acum Ana Vela subliniaza cresterea sperantei de viata in Spania, o tara faimoasa pentru dieta mediteraneana, bazata pe ulei de masline, vegetale proaspete, leguminoase si peste.

Cand Ana Vela a venit pe lume, in 1901, o femeie din Spania traia, in medie, 35,7 ani. In prezent, speranta de viata in aceasta tara, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, este de 83,2 ani.

Conform Institutului National de Statistica din Spania, in Spania traiesc peste 15.000 de persoane (dintre care 80% sunt femei) care au peste 100 de ani.

Jamaicana Violet Brown, in varsta de 117 ani si 38 de zile, a devenit in prezent decana de varsta a omenirii dupa moartea italiencei Emma Morano, potrivit Gerontology Research Group (GRG). Nascuta la 10 martie 1900, Brown, supranumita ”Aunt V” (Matusa V), locuieste la Duanvale, in parohia jamaicana Trelawny, la 170 de kilometri vest de capitala Kingston.

GRG, cu sediul in California, se dedica descoperirii persoanelor „supercentenare” care au implinit peste 110 de ani. Se estimeaza ca exista intre 300 si 400 de persoane ‘supercentenare’ in intreaga lume.

Italianca Emma Morano, nascuta la 29 noiembrie 1899 si ultim supravietuitor cunoscut al secolului al XlX-lea, a murit sambata la locuinta ei din Verbania (nordul Italiei).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2