O gradinita maramureseana de succes din Canada, la cea de-a X-a aniversare

Adriana, Mircea-Arghir, Miruna si Nicolae – acestia sunt membrii familiei Mihali din Laval, al treilea mare oras din Canada franceza ce numara 450 000 de locuitori, a caror poveste de viata se aseamana mult cu toate povestile noastre, ale celor care am emigrat in Canada. Au plecat in viata canadiana aproape de la zero si astazi au o gradinita privata numita ,, Les petites fleurs,, Ca multi compatrioti si-au inceput viata in cartierul Cote-de-neiges din Montréal unde au lucrat ca si concierges si astfel au invatat ,,secretele,, blocurilor de locuinte din Montreal pina sa isi construiasca frumoasa casa din Laval.

Din Maramures in Canada

Vania Atudorei: Ati plecat din frumosul Maramures din localitatea – Borsa desi erati acolo Vice-Primar.

Mircea Arghir Mihali: Dupa Baia Mare si Sighetu Marmatiei, Borsa este al treilea oras al Maramuresului ca si marime. Ca o curiozitate Borsa este cea mai lunga localitate din Romania se intinde pe o lungime de 52 de km. Cit Montrealul de la Est la Vest. Este o asezare de munte cu peisaje deosebit de frumoase nu departe de pasul Prislop care face trecerea intre Ardeal si Moldova sau si mai precis intre Maramures si Bucovina. Este o renumita statiune de ski de iarna si nu sunt multi acei care stiu ca in anii 1940 s-au facut mari lucrari pentru ca Jocurile Olimpice de iarna sa aiba loc acolo la Borsa.

Proiectul a fost finantat de un mare savant de renume mondial, care primise Premiul Nobel pentru medicina in anul 1937 si care era maghiar de origine romana Albert Szent-Gyorgy, medic, descoperitorul vitaminei C, tatal sau fiind din Tirgu-Mures. Cind am plecat intr-adevar eram Vice-Primar dar murdariile politice neo-comuniste de acolo m-au facut sa ajung la concluzia ca nici eu si nici familia mea nu aveam cum sa avem un viitor linistit acolo si de aceea in anul 2005 am depus cererea de emigrare in Canada la biroul de emigrare al Québecului din Viena si in acelasi an in septembrie am fost chemati la interviu, dar am amai asteptat aproape inca un an pina sa venim.

Vania Atudorei: V-ati adaptat repede la noua viata din Canada?

Mircea Arghir Mihali: Eu si fetita Miruna care avea 9 ani cind am venit in Canada nu, dar sotia mea Adriana si baiatul Nicolas da. Pentru mine nu exista o tara mai frumoasa ca si Romania, ii duc mereu dorul. La noi acasa desi locuim in Canada este Romania, Vorbim romaneste, mincam romaneste, ascultam muzica romaneasca mai cu seama cea din Maramures, gindim romaneste.

O gradinita foarte apreciata la Laval

Vania Atudorei: Am citit comentarii publice elogioase la adresa gradinitei dvs. De genul : ,,este cea mai buna gradinita pe care am gasit-o …Adriana este foarte flexibila, devotata, este o perla, corecta, cinstita, atasanta, minunata, etc.,,

Mircea Arghir Mihali: Asta pentru ca nu ne limitam numai ca sa ii supraveghem pe copii in timp ce parintii lor sunt plecati la lucru. Dar ii si invatam multe : sa deseneze, sa citeasca, sa socoteasca, muzica, dans, lectura, activitati afara cind e timp frumos deci este vorba de o gradinita educativa. Pentru asta Adriana a urmat cursuri de specialitate la Université de Montréal, cursuri de prim ajutor deoarece aceste ,, garderies privées en milieu familial,, impune personal calificat. Ce este amuzant este ca si pe copiii canadieni pe care ii avem la noi la gradinita ii invatam cuvinte romanensti si le gatim mincare romaneasca, chiar si sarmale, supa de o pui cu taietei, iar ei se obisnuiesc cu mincarea noastra atit de mult incit chiar si dupa ce parasesc gradinita unii parinti vin la noi sa comande mincare pentru ca au cerere de mincare romaneasca de la copii lor care au stat la noi. Mai mult , nu o sa va vina sa credeti, unii seara cind parintii lor vin sa ii ia acasa nu vor sa mai mearga la ei acasa vor sa ramina tot cu noi. In loc sa ne ,,asimileze,, ei pe noi ii convertim noi pe ei.

Vania Atudorei: E frumos ce spuneti asta inseamna ca cei mici se obisnuiesc cu dvs, si va indragesc.

Mircea Arghir Mihali: Ginditi-va ca acesti copii stau cu noi timp de 5 zile lucratoare cam 10 ore pe zi de la orele 7 dimineata si pina la orele 17 seara. Deci ei stau cu noi mai mult decit cu parintii lor. Mereu avem toate locurile ocupate si uneori cereri de a primi copii noi si nu putem. Se fac rezervari cu luni de zile inainte iar mai in trecut se astepta si 1 an pina sa se elibereze un loc deoarece toti parintii doresc sa isi stie copilul intr-o gradinita cit mai aproape de casa lor deorece stiti si dvs. cit de pretios este timpul aici in aceasta tara. Pentru copii noi suntem ca niste aprinti adoptivi.

Vania Atudorei: Apropo de aceste gradinite , oricine poate sa infiinteze acasa la el o astfel de gradinita privata?

Mircea Arghir Mihali: In aceasta privinta Legea are exigente si spune ca nu poti avea mai mult de 6 copii daca esti singur sau 9 copii daca sunt supravegheati de doi adulti. Copiii trebuie sa aiba virsta intre 3 luni si pina la la 4 ani – dupa care ei merg la ,, pre-maternelle,,. Apoi primesti autorizatia de functionare dupa o inspectie prealabila care este severa. Este o investitie destul de mare si munca tot timpul zilei deoarece cu 9 copii au 9 cereri de cite ceva mai tot timpul.

Vania Atudorei: Dar cum se face ca uneori aveti si bebelusi de citeva luni ca doar mamele in Canada au 1 an de zile de concediu de maternitate dupa ce au nascut.

Mircea Arghir Mihali: Sunt unele situatii cind banii nu ajung deoarece de exemplu mama este monoparentala, si trebuie sa lucreze.

Vania Atudorei: Primiti su subventii de la Guvern?

Mircea Arghir Mihali: Primim pentru ca suntem ceea ce se numeste o gradinita recunoscuta de Serviciu de gradinita in mediu fmailial care conforme Legii trebuie sa aiba si activitati educative.

11 copii in loc de doi

Vania Atudorei: Va mai ajuta si copiii dvs. La Gradinita?

Mircea Arghir Mihali: Copii mei iubesc si ei copiii la rindul lor si se mai implica dar mai rar deoarece sunt ocupati cu studiile. Miruna a terminat Cegepul la Vanier College in limba engleza iar acum este studenta la Drept la Université de Montréal iar Nicolas termina anul 6 primar si trece in anul 1 de secundar si este pasionat de matematica de informatica si de arte. La cei 13 ani pe care ii are Nicolas si-a cumparat composantele encesare si si-a construit singur un calculator. Sunt mandru de el.
Vania Atudorei: Deci dvs. aveti acum 11 copii, nu doi.

Mircea Arghir Mihali: Pentru asta am avut nevoie de o casa mare cu 3 nivele. Eu si casa mea de la Borsa din Maramures am pastrat-o si este o casa mare pe care u insumi am facut-o. Aici la subsol avem si sala de joaca cu sute de jucarii colorate, dormitorul pentru copii, toaletele.

Vania Atudorei: Si care este programul unui copil la gradinita dvs?

Mircea Arghir Mihali: Dimineata intre orele 7 si 8 este sosirea, dar de multe ori si inainte de ora 7, apoi pe la orele 9 este gustarea de dimineata, urmata de activitati educative , apoi pe la 12 si 30 este prinzul romanesc, dupa care siesta adica somnul dupa masa de prinz intre 1 si 3 dupa-amiaza, iar dupa trezire inca o gustare ,, collation,, si activitatile de dupa-amiaza apoi dupa orele 17 asteptarea parintilor si apoi intoarcerea acasa. Acesta este si programul nostru nu numai al copiilor si avantajul unei astfel de meserii este ca te intorci in fiecare zi in frumosul univers al copilariei.
Am ramas impresionat de curatenia si de ordinea care domnea in gradinita, toate straluceau, nu vedeai un fir de praf, si ma gindeam ca daca as avea copii de gradinita aceasta este gradinita pe care mi-as dori-o. Ma uitam la cei patru Mihali cu admiratie si afectiune deoarece ei au un zimbet permanent si ma gindeam ca romanii sunt frumosi si gospodari. In acest an Gradinita lor implineste 10 ani de existenta. La Multi Ani ,, les petites feurs.

Un articol realizat de prof. Vania Atudorei-Montreal Canada

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1