O insecta minuscula omoara milioane de copaci in America de Nord

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

insectaO insecta nu mai mare decat un banut, ce provine din Asia, a distrus aproape toti copacii din orasul american St. Louis si a afectat pana acum milioane de arbori din America de Nord. Aceasta coleoptera tinteste cu predilectie frasinii, foarte des intalniti in localitatile din Midwest, care supravietuiesc fara probleme iernilor aspre, specifice zonei.

Supranumit ”sfredelul de frasin”, daunatorul din Asia de Est a ajuns pana in St. Louis, unde 17% dintre copaci sunt frasini, adica aproximativ 14.000 de arbori. Acum, toti acesti arbori trebuie taiati in incercarea de a stopa avansarea acestor insecte pe continent. Astfel, unul din cinci copaci va disparea din St. Louis, ceea ce va afecta aspectul orasului pentru cel putin o generatie, relateaza marti AFP.

”Am facut tot ce am putut ca sa avertizez locuitorii cu privire la amploarea dezastrului”, a declarat Skip Kincaid, specialist in silvicultura al orasului, conform sursei citate.

Oamenii de stiinta au descoperit un tratament pe baza de pesticide ce se aplica o data la doi ani si care ar putea rezolva problema, insa acesta este prea scump pentru bugetul St. Louis, dupa cum a mai spus cu regret Kincaid care a recunoscut ca nu exista alta solutie decat taierea arborilor.

Venita din China, in 2002, odata cu transportul de marfuri, insecta a devastat 26 de state din SUA. Specialistii au descris aceasta specie de coleoptera, Agrilus planipennis, drept ”cea mai devastatoare din timpurile moderne din America de Nord”.

”Atunci cand un frasin este afectat, exista practic 100% sanse ca acesta sa moara”, a declarat Noel Schneeberger, un oficial al serviciului silvic al SUA.

Autoritatile au incercat sa instituie o carantina pentru acesti arbori astfel incat sa fie oprita contaminarea, insa in zadar. Se estimeaza ca aproximativ treizeci de milioane de copaci au fost ”sfredeliti” de aceste insecte daunatoare si alte cateva sute de milioane pot disparea in viitor.

Expertii au fost uimiti sa descopere ca aceasta specie de coleoptera este relativ benigna in Asia de Est. In mediul sau nativ, aceasta ataca doar arborii bolnavi sau pe moarte. Pe continentul asiatic, frasinii sanatosi manifesta o rezistenta chimica naturala, capacitate pe care cei din America de Nord nu o au.

La 14 ani de la patrunderea acestei insecte in SUA, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca arborii puternic afectati este mai bine sa fie taiati, iar cei sanatosi trebuie tratati cu pesticide. Totusi, ei cauta o solutie pentru convietuirea cu micuta invadatoare.

agerpres

foto: pestcontrolsupplies.com

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2