O mica schimbare in felul in care mancam ar putea salva milioane de vieti in fiecare an

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O noua cercetare publicata de o echipa internationala de experti a identificat o metoda simpla prin care milioane de vieti din intreaga lume ar putea fi salvate in fiecare an: reducerea consumului de sare si cresterea consumului de potasiu (prin adaugarea mai multor fructe si legume in dieta).

Aceste schimbari banale in dieta oamenilor ar duce la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce ar reduce la randul sau riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, se arata in cercetarea publicata pe bmj.com.

Pentru a analiza acest subiect in profunzime, cercetatorii britanici au analizat alaturi de alti experti din intreaga lume cateva zeci de studii internationale asupra sarii, potasiului si a hipertensiunii. Hipertensiunea este definita ca fiind un rezultat mai mare sau egal de 14/9.

Iata cateva dintre rezultatele obtinute de cercetatori

  • O reducere modesta a consumului de sare pentru patru sau mai multe saptamani ducea la reducerea presiunii sistolice (numarul mai mare), in medie, cu 5 mm coloana de mercur. Persoanele cu hipertensiune inregistrau scaderi mai mari
  • Reducerea consumului de sare nu avea efecte adverse asupra colesterolului sau a functiilor renale
  • De asemenea, cresterea consumului de potasiu ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Graham MacGregor, profesor de medicina cardiovasculara in cadrul London School of Medicine si totodata coordonatorul acestui studiu, afirma ca reducerea la jumatate a consumului de sare ar duce la prevenirea a aproximativ 2,5 milioane de decese anual.

Specialistul afirma ca decizia ideala ar consta in reducerea consumului de sare si cresterea consumului de potasiu. Pentru a consuma mai mult potasiu, expertul recomanda oamenilor sa manance 3 portii suplimentare de fructe si legume in fiecare zi fata de ce mananca in acest moment.

„Cea mai atragatoare politica ar fi reducerea cantitatii de sare folosita de companiile din industria alimentara. Nu costa mult si ar duce la imbunatatiri extraordinare in ceea ce priveste sanatatea oamenilor, reducand totodata masiv costurile serviciilor de sanatate”, a comentat MacGregor.

Expertul afirma ca acest lucru ar fi benefic pentru toata lumea. „Oamenii care consuma mai putina sare traiesc mai mult, ceea ce va permite companiilor din industria alimentara sa obtina mai multi bani de pe urma lor”, a explicat MacGregor.

Elliott Antman, profesor de medicina la Harvard Medical School si totodata purtatorul de cuvant alAmerican Heart Association, afirma ca noua cercetare este „un studiu foarte detaliat al literaturii medicale de specialitate ce arata ca prea mult sodiu este nociv, iar potasiul este util”.

Antman recomanda oamenilor sa consume maximum 1.500 de miligrame de sodiu in fiecare zi. „Oamenii din aceasta tara au crescut si s-au obisnuit cu alimente foarte bogate in sodiu. Daca vor manca alimente cu putina sare pentru o perioada mai indelungata, papilele lor gustative se vor obisnui cu noul nivel si vor descoperi ca alimentele au gust bun”, a explicat Antman. In acest moment, americanii consuma zilnic aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu zilnic, cea mai mare parte a sarii gasindu-se in alimentele procesate si in produsele restaurantelor.

Sursa: USA Today

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *