O noua aventura: Cristian Niculescu-Tagarlas cucereste Alaska

home camp2
home camp2
home camp2

Cunoscutul avocat baimarean, Cristian Niculescu-Tagarlas a plecat spre cel mai inalt munte din America de Nord, varful Delani situat in Alaska. Este a patra expeditie din cadrul proiectului “Seven Summits”, un traseu ambitios in care vor fi escaladate cele sapte mai mai inalte culmi muntoase din cele sapte continete. Niculescu-Tagarlas are suportul alpinistului profrsionist Cosmin Andron pentru realizarea acestui proiect.

Expeditia va dura aproximativ o luna, cu drumul dus-intors, iar cucerirea varfului Delani este programata spre sfarsitul primei decade a lunii iunie, in functie de conditiile atmosferice.

Cristian Niculescu-Tagarlas are un tonus bun, este in forma fizica perfecta pentru dificila escalada si a luat, ca de obicei, steagul Baii Mari si Tricolorul cu insemnele Casei Regale. Drapelele de suflet ale lui Niculescu-Tagarlas vor fi puse pe cel mai inalt munte din America de Nord. Vor fi minutele de glorie ale unei expeditii dificile.

“In urma cu doi ani, prietenii, colegii, chiar profesionistii au privit cu neincredere aventura mea pe acest traseu al celor 7 culmi muntoase. Pe undeva era o neincredere justificata. Eu am venit din zona amatorilor, fara pregatire profesionista.

Dar, prietenul meu Cosmin m-a ajutat sa trec peste temeri si sa devin cu fiecare escalada tot mai stapan pe mine. Am invatat multe in acesti doi ani. Iubesc altfel muntele, sunt mai responsabil, sunt mai asezat, mai calm, mai linistit. Acolo, pe varfurile cele mai inalte ale lumii nu ai posibilitatea de a relua expeditia daca faci un pas gresit. Totul este calculat si trebuie rabdare infinita”, a spus Cristian Niculescu-Tagarals.

Despre Denali

Intrebare: Unde este situat Denali?

Raspuns: Gigantul masiv este situat in Alaska. Este cel mai inalt munte din America de Nord si face parte din traseul cele 7 culmi. Denali este faimos pentru vremea extrem de rece si este popular pentru faptul ca poti sa il urci fie indrumat de catre cineva, fie singur. Cum mergi catre nord, dinspre Anchorage, poti intrevedea imensul masiv printre ceilalti munti. Pe urma, iei un avion mic catre ghetarul Kahiltna.

I: Care este perioada cand poate fi urcat Masivul Denali?

R: Sfarsitul lunii aprilie pana in iulie, oarecum mai si iunie sunt lunile cele mai favorabile. Mai devreme temperaturile sunt foarte reci, iar mai tarziu pericolul de a aparea avalanse este unul foarte mare. Avantajul de a merge mai tarziu este ca majoritatea adaposturilor din zapada sunt deja construite in tabere, astfel incat nu mai trebuie sa-ti construiesti pereti din zapada la fiecare tabara. In plus, este mult mai cald. Cu toate acestea, timp de doi ani, 2011 si 2012, echipele au fost oprite in mijlocul lunii iulie de a mai participa la summit datorita sistemelor de presiune joase asupra varfului.

I: Este adevarat faptul ca sezonul tarziu de urcari (sfarsitul lunii iunie) nu are la fel de mult succes ca si inceputul sezonului?

R: Da si nu. Rata de succes este de 75%, comparativ cu o pondere globala de 50% pentru toate expeditiile parcurse pe intreg sezon. Cu toate acestea, aceasta rata de succes este una normala pentru o catarare cu aspect comercial, iar schimbarile recente ale vremii fac ca sfarsitul de sezon sa para mult mai dificil.

I: Este Denali un masiv greu de urcat?

R: Absolut. Poti sa incerci sa urci acest masiv doar daca ai experienta necesara si echipamentul necesar pentru situatii de urgenta. Aproape in fiecare an cate un alpinist moare din cauza vremii sau din cauza ca a cazut. in 2012, 4 alpinisti japonezi au murit din cauza unei avalanse spontane pe Motorcycle Hill.

I: Am nevoie de un permis pentru a escalada?

R: Da. Exista o limita de 1.500 de alpinisti, cu ghizi sau nu, pentru fiecare sezon, iar acest numar nu poate fi depasit.

I: Chiar este nevoie de un ghid pentru a escalada masivul Denali?

R: Depinde de abilitatile si experienta ta. Daca vrei sa mergi fara ghid, trebuie neaparat sa ai bune abilitati sau parteneri calificati. Denali este periculos si poti muri. Daca vrei sa urci masivul singur sau intr-un grup restrans nu este o idee foarte buna.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

4 Comments

 1. marian

  Pe banii primariilor din Maramures. Mai precis a primariilor care au primari liberali.
  Multe, multe miliarde, pentru procese inventate – dar onorarii imense.
  Pe cand o ancheta pe acest subiect?

  Reply
 2. gusj

  Ce bine-i sa vezi lumea pe banii prostilor de baimareni care habar n-au unde li se duc banii platiti in taxe si impozite locale , evident cu concursul celui care gireaza aceste sume .

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *