O noua era a computerelor: IBM a creat un cip a carui functionare seamana cu activitatea creierului uman

IBM a creat un cip a carui functionare imita activitatea creierului uman in recunoaşterea imaginilor din datele video şi care are nevoie de mai putina energie decat procesoarele traditionale, relateaza Bloomberg.

Daca prototipul va deveni produs de serie, ar putea ajuta industria procesoarelor, care cauta noi solutii pentru creşterea vitezei de functionare a computerelor. Producatorii cauta noi metode pentru efectuarea unor sarcini multiple in acelaşi timp, in conditiile in care modelele traditionale de cipuri care se supraincalzesc.

Procesoarele traditionale functioneaza dupa un sistem liniar, efectuind cate o singura operatie, reactionand apoi la rezultatul operatiunii anterioare. Noul cip dezvoltat de IBM, descris in revista Science, are 1 milion de neuroni programabili, in baza a 5,4 milioane de tranzistori. Aceşti nuclei legati prin “neurosinapse” pot procesa informatiile şi comunica in paralel, şi nu in linie, ca in sistemele traditionale.

Laboratoarele de cercetare al IBM sunt renumite, astfel ca giganti precum Samsung folosesc tehnologia companiei la fabricarea propriilor produse. Reputatia IBM in domeniul cercetarii nu a adus insa companiei o pozitie de lider pe piata cipurilor, dominata de Intel.

IBM trebuie sa gaseasca un echilibru intre doua necesitati distince, mentinerea controlului asupra activitatilor de proiectare a cipurilor, pentru eficientizarea produselor hardware, şi intentia de a scapa de divizia de productie, nerentabila.

Divizia de productie hardware inregistreaza pierderi de pana la 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unei surse apropiate situatiei.

IBM a fost dispusa sa plateasca Globalfoundries circa 1 miliard de dolari pentru ca aceasta companie sa preia divizia producatoare de cipuri, oferta care a fost refuzata ca fiind mai mica cu 1 miliard de dolari decat ar trebui, a declarat in aceasta luna o persoana apropiata discutiilor.

descopera

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1