O noua fata: Colonia Pictorilor, inaugurata cu flexul (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 10 noiembrie, incepand cu ora 19.00, a avut loc inaugurarea Coloniei Pictorilor, in urma lucrarilor de reabilitare, care au costat aproximativ 3.200.000 euro, finantarea fiind asigurata in totalitate din bugetul local al Municipiului Baia Mare.

Taierea panglicii s-a facut intr-un mod inedit, cu flexul, dupa care cei prezenti au putut vizita lucrarile de arta (peste 500) expuse pe simezele galeriei de arta din Colonie si din studiourile de creatie.

Presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare, Laura Ghinea, a tinut apoi un scurt discurs, afirmand, printre altele, ca “am avut sansa de a avea acest background frumos, aceasta istorie de mai bine de un secol in Baia Mare, pentru ca nu putem nega tot acest trecut, chiar daca din anii 50 pana in anii 90 nu s-a prea vorbit de acest lucru. De ce, pentru ca poate tocmai acest multiculturalism care a caracterizat acest fenomem artistic de talie internationala a deranjat acea perioada. Dupa anii 90 a reinviat aceasta istorie a scolii baimarene, dar doar prin lucrarile de arta care circulau si care aiu inceput sa se vanda peste hotare”.

Printre cei prezenti la inaugurare a putut fi vazut si fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, dar si academicianul Razvan Theodorescu.

In cadrul evenimentului a fost lansat si filmul documentar de 30 de minute “Colonia Pictorilor”, cat si albumul aniversar Colonia Pictorilor 1896-2017.

Manifestarile vor continua sambata, 11 noiembrie, cand incepand cu ora 10.00 se va desfasura Colocviul international – “Rolul artistului si opera de arta in societatea actuala”, locatia Colonia Pictorilor, iar duminica va avea loc Ziua Portilor Deschise.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. Pop Nicolae

  Mai mult ca sigur celor din Cluj Napoca nu le convine ca orase gen Baia Mare sa evolueze si daca ar fi posibil ar confisca si aceasta Colonie,asa cum au confiscat Facultatea de Arte.Nimeni nu spune ca in perioada 1950-1989,acest oras pe langa faptul ca nu sufla nimic despre arta,istorie ,avea interzis inclusiv la nivel de Liceu de Arta,lucru de care nu erau straini cei de la Cluj.In schimb faptul ca suntem babalai si ei au vreo 7 parcuri industriale si noi Zero,deja nu mai e vina lor.E prostia noastra si a reprezentantilor administratiilor locale si judetene,total incapabile de a face ceva pentru dezvoltare economica.

  Reply
 2. dandanmm

  Sint incintat de aceasta superba finalizare culturala (nu arhitecturala) a proiectului. Nordul revine in cultura din care nu a lipsit niciodata, insa nu s-a exprimat public cit trebuia.

  Reply
   1. pupaza din tei

    … se asteapta ca (po)pulimea si norodul sa devina artisti bacalaureati cu totii, iar restul muncitorimii sa apuce calea exodului biblic si flotantul in tarile exotice !!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2