O noua premiera la Spitalul Judetean Baia Mare: Operatia laparoscopica la copii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

spitalul-judetean-baia-mareSpitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare inregistreaza o noua premiera chirurgicala. Este vorba despre operatia laparoscopica facuta in cazul unui baietel de sase ani, care a suferit o pancreatita acuta dupa traumatism, iar micutul a ajuns pe masa de operatie a sefului Sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, medicul primar Viorel Demian.

”Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt extraordinare. Vorbim de taieturi fine, de caţiva milimetri, in locul celor clasice, care ajung pana la 30 cm, vorbim de un act chirurgical de inalta precizie, datorita vizualizarii pe monitoare a unei imagini marite de 8 ori. Mai mult, durerile de dupa operatie sunt incomparabil mai mici, astfel ca e intotdeauna de preferat in fata chirurgiei clasice, deoarece pacientul se vindeca mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurta si bolnavul se intoarce mult mai repede la stilul sau de viata.

In popor i se spune operatie cu laserul, desi termenul nu este tocmai corect. Concluzia, insa, este aceea ca operatia laparoscopica vine in beneficiul bolnavului, desi foarte putine centre din tara aleg acest tip de interventie chirurgicala. Motivul este simpu: pentru a face o operatie laparoscopica trebuie sa faci noi cursuri si specializari, iar o interventie care ai finaliza-o in 30 de minute, sa spunem, daca mergem pe taietura clasica, dureaza 2,5 ore, chiar trei ore prin interventia laparoscopica, depinde de ceea ce descoperi in organismul pacientului”, a explicat chirurgul Viorel Demian, medicul sef al Sectiei Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Revenind la ultima operatie laparoscopica la copii care a avut loc in Spitalul Judetean Baia Mare, dr. Viorel Demian a explicat ca a fost vorba despre un baietel de numai sase ani care, plecand sa isi cumpere bomboane de la magazin, a cazut pe scari si a suferit o trauma la pancreas.

”S-a intamplat sambata, din detaliile oferite de parinti, insa copilul a ajuns la spital abia duminica, atunci cand tutorii lui au realizat ca starea lui de sanatate se agraveaza si durerile cresc in intensitate. Micutul a fost supus tuturor investigatiilor necesare inainte de a fi adus pe masa de operatie luni, 26 octombrie. A fost prima operatie laparoscopica de o asemenea anvergura pe care am realizat-o in Spitalul Judetean Baia Mare, motiv pentru care putem sa o numim o premiera.

La numai 24 de ore de la interventia minim-invaziva, valorile analizelor micutului s-au redus de cinci ori, starea lui este stabila si avem speranta ca se va recupera in cel mai scurt timp. Acestea sunt beneficiile medicinei, beneficiile operatiei laparoscopice. Sa oferim pacientilor nostri sansa de a se intoarce cat mai curand la o viata normala. Este crezul cu care venim la munca in fiecare dimineata, este gandul cu care ne punem seara, la somn, osteniti dupa o zi dificila, dar fericiti ca am mai salvat o viata”, a explicat chirurgul Viorel Demian, medicul-sef al Sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica.

Biroul de presa al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare

Dr. Demian Viorel

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1