O noua specie de pterozaur, o reptila zburatoare preistorica, descoperita in Australia

O noua specie de pterozaur, o reptila zburatoare preistorica, a fost descoperita intr-o regiune izolata din Australia, fapt care sugereaza ca a supravietuit pana mai tarziu pe acest continent in comparatie cu alte regiuni, potrivit unui nou studiu preluat de DPA.

Un pradator alfa (fara pradatori naturali in ecosistem n.r), cu o anvergura a aripilor de patru metri, specia nou descoperita ar fi trait printre dinozaurii care populau regiunea Winton din statul australian Queensland cu circa 96 de milioane de ani in urma, potrivit studiului publicat vineri in revista Scientific Reports.

Vietuitoarea inaripata, cu dinti in forma de ghimpi, era capabila sa zboare pe distante mari. Pe uscat, se deplasa folosindu-si toate cele patru membre.

Paleontologii au descoperit conservat in roca un schelet incomplet si fosilizat al noii specii de pterozaur dupa ce ramasitele au fost observate in 2017 de un pastor de vite local, Bob Elliot, in apropierea oraselului Winton, zona unde au mai fost gasite fosile preistorice si urme de dinozauri, relateaza Agerpres.

Specimenul a fost botezat Ferrodraco lentoni – de la cuvintele latinesti ”ferrum” (”fier”) si ”draco” (”dragon”) precum si de la numele fostului primar al localitatii Winton, Graham Lenton, decedat in 2017. Descoperirea este prima de acest fel din Australia si include fragmente de craniu, cinci vertebre si parti din aripi, a precizat conducatoarea studiului, Adele Pentland, de la Universitatea Swinburne.

In Australia nu au fost descoperite foarte multe fosile de pterozaur, fiind cunoscute pana in prezent mai putin de 20 de astfel de specimene fragmentare. In alte regiuni ale globului, fosilele acestei specii nu sunt numeroase intrucat oasele sale erau fragile si goale pe dinauntru. Cercetatorii spun ca descoperirea din Australia este o specie necunoscuta pana acum de pterozaur datorita caracteristicilor unice ale dentitiei, prevazuta cu dinti mici in partea din fata.

Descoperirile sugereaza ca ar putea fi vorba despre un specimen al genului Anhanguera de pterodactili, necunoscut anterior, care a supravietuit pana tarziu si despre care se crede ca a disparut cu 100 de milioane pana la 94 de milioane de ani in urma, mai precizeaza studiul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1