O noua tehnologie ne poate ajuta sa ”citim” fara sa deschidem cartile

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cartiFolosind o tehnologie asemanatoare investigatiilor cu raze X, oamenii de stiinta au reusit sa ”citeasca” carti fara a le deschide, identificand literele imprimate pe teancuri de pana la noua foi de hartie, informeaza Live Science. Aceasta descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de instrumente de birou capabile sa copieze mai multe pagini in acelasi timp, dar i-ar ajuta si pe cercetatori sa scaneze carti vechi, prea fragile pentru a fi deschise.

”Muzeul Metropolitan din New York s-a aratat interesat (de descoperire — n.r.) pentru ca vor, spre exemplu, sa se uite in niste carti vechi pe care nu vor sa le atinga”, a declarat Barmak Heshmat, inginer electric la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), coautor al studiului publicat, vineri, in jurnalul Nature Communications.

Dispozitivul, aflat in acest moment in faza de prototip, utilizeaza radiatiile terahertz, banda de radiatii electromagnetice aflata intre microunde si lumina infrarosie, dupa cum mai arata sursa citata.

Studii precedente au demonstrat ca radiatiile terahertz prezinta o serie de avantaje in comparatie cu radiatiile X, undele ultrasunete si alte tipuri de radiatie care poate penetra suprafetele. Spre exemplu, acestea pot distinge cerneala de hartie, ceea ce razele X nu pot face.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2