O noua tehnologie permite transformarea aproape oricarei suprafete intr-un touchpad

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O echipa de cercetatori de la Universitatea americana Carnegie Mellon (CMU) a demonstrat ca poate transforma aproape orice suprafata intr-un touchpad prin aplicarea unui strat dintr-o vopsea speciala, conform unui material publicat pe site-ul universitatii, informeaza AGERPRES.

Pereti, mobila, jucarii, volane, chitare — aproape orice obiect poate capata capacitati de touchpad specifice telefoanelor mobile si tabletelor, cu ajutorul noii tehnologii denumite “Electrick”.

“Trucul” cercetatorilor de la CMU consta in aplicarea unor straturi de vopsea conductoare electric pe diferite obiecte sau suprafete, sau realizarea unor obiecte direct din materiale conductoare. Prin atasarea unor electrozi de materialele conductoare, cercetatorii au demonstrat ca pot transforma diversele suprafete in touchpad-uri prin tehnica denumita “tomografie in camp electric”.

“Pentru prima oara am reusit sa transform aproape orice lucru intr-un ecran tactil cu ajutorul unui spray cu vopsea”, a declarat Chris Harrison, profesor asistent la Institutul pentru Interactiunea Om — Computer (Human-Computer Interaction Institute — HCII).

Deocamdata, suprafetele mari cu proprietati de ecran tactil sunt foarte costisitoare, iar transformarea in touchpad-uri a unor obiecte flexibile si/sau cu suprafete neregulate nu s-a incercat decat in laboratoare cu rezultate neconcludente. Spre exemplu, unii cercetatori apelau la sistemul de “computer vision” care este complet incapacitat daca se blocheaza campul vizual al unei camere video asupra suprafetei respective. De asemenea, omniprezenta camerelor video pentru obtinerea efectului de touchpad nu este tocmai privita cu ochi buni de utilizatori care invoca pericolul pierderii intimitatii.

Prin intermediul produsului Electrick, aproape orice suprafata poate capata proprietati de touchpad. Yang Zhang, membru al echipei de cercetare de la HCII, a precizat ca Electrick este accesibil pasionatilor de tehnologie si relativ usor de obtinut, putand fi produs fie sub forma de spray de vopsea, poate fi obtinut in vid si apoi turnat intr-o forma sau matrita sau poate fi obtinut la imprimante 3D.

Electrick transforma diferitele suprafete pe care este aplicat in ecrane tactile capacitive. Tehnologia capacitiva apeleaza la conductori electrici extrem de subtiri, care nu pot fi observati cu ochiul liber. Aceste fire sunt dispuse in doua straturi separate carora li se aplica un curent de joasa tensiune. Cand este atins cu degetul (care este un conductor electric) campul electric se deformeaza, ceea ce provoaca o modificare a capacitantei. Sistemul de operare al telefonului/tabletei converteste apoi aceasta modificare in coordonate care determina punctul de contact si executia anumitor functii pentru respectivul punct de contact.

Zhang si colegii sai au demonstrat ca pot localiza unde si cand se produc aceste modificari in campul electric, apeland la tomografia in camp electric — prin perechi de electrozi a fost trecut un curent electric si apoi au monitorizat modificarile de voltaj.

Desi poate fi aplicat pe aproape orice suprafata, Electrick are dezavantajul unei precizii mai mici decat alte ecrane tactile. Dar chiar si asa, tehnologia Electrick poate detecta locul unde punem degetul cu o acuratete de +/—1 centimetru — suficienta pentru a folosi o astfel de interfata ca buton, cursor sau alt sistem de control. De asemenea, un alt dezavantaj este legat de faptul ca nu poate fi actionat decat cu un material conductor — degetul sau un stylus special — folosirea unui stylus din plastic, spre exemplu, neproducand efecte asupra acestei suprafete, la fel ca si in cazul celorlalte ecrane tactile capacitive.

Aceasta tehnologie a fost folosita demonstrativ pentru a transforma carcasa unui smartphone intr-un “smartcase” interactiv, ce poate deschide anumite aplicatii in functie de modul in care utilizatorul tine telefonul in mana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2