O noua zi – o noua nunta la Muzeul Satului din Baia Mare (FOTO)

zilele maramuresului 2016 8O zi cu muzica si voie buna, inceputa de la primele ore ale diminetii si terminata doar la lasatul serii a fost duminica 8 mai in Muzeul Satului din Baia Mare, potrivit cjmaramures.ro.

Cea de-a treia zi a manifestarilor derulate sub genericul Zilele Maramuresului a reluat o serie din activitatile care au inceput sambata: Festivalul Dacilor Liberi, cu atelierele de olarit, confectionat zale sau tesut ca acum 2000 de ani, dar si cu lupte intre daci si romani, gatitul traditional, atelierele de creatie ale copiilor de la Palatul Copiilor Baia Mare, muzica, jocul, targul mesterilor populari si targul de minerale. Daca sambata a fost o nunta ca la Grosii Tiblesului, duminica a fost nunta ca la Petrova.

Sute de maramureseni imbracati in costume populare autentice au umplut curtea muzeului, iar pe ulite mesterii populari si-au expus produsele traditionale: de la margele si zgardane, la sculpturi si ceramica, pana la stergare, ii, opinci si obiecte de decor.

In gospodaria de Cupseni, Nicolai Tand, alaturi de satenii din Rozavlea a gatit un balmos traditional, iar in gospodaria de Preluca, gospodinele din Sacalaseni le-au aratat turistilor cum se coc „ciurigaii”.

Acestea, in timp ce in Casa Petrova se pregatea nunta traditionala, cu steag, colaci si strut, cu strigaturi si joc, dar si cu horinca, sarmale si cozonac.

Si pentru ca se spune ca ploaia la nunta e semn de belsug, o scurta repriza de ploaie a inviorat atmosfera tocmai cand alaiul cu nuntasi mergea spre scena pentru a sustine spectacolul. Nici ploaia, nici norii nu i-au impiedicat pe vizitatori sa vina cu miile in Muzeul Satului, pe tot parcursul zilei de duminica.

Organizatorii acestei editii au gandit derularea evenimentelor in asa fel incat, in Muzeul Satului sa nu fie nici un moment fara muzica si spectacol. In fiecare gospodarie, la scena din muzeu, dar si la scena mare din amfiteatru muzica si dansul s-au derulat permanent. In cele doua zile au participat ansamblurile: „Strugurelul” – Cicarlau, „Vasile Lucaciu” – Sisesti, „Cununa Sasarului” – Recea, „Cununa Chioarului” – Satulung, „Florile Chioarului” – Sacalaseni, „Muncelul” – Gardani, „Dor calator” – Baia Sprie, „Izvorul Izei” – Sacel, „Roza Rozalina” – Rozavlea, „Codrisorul” – Asuaj, elevii de la Scoala Populara de Arta „Liviu Borlan” Baia Mare, copiii de la Palatul Copiilor – Baia Mare si grupul de sateni din Petrova coordonati de referentul cultural Maria Cocarca.

Sute de turisti romani si straini au vizitat Muzeul Satului din Baia Mare in acest final de saptamana.

Duminica seara, cele doua ansambluri din Petrova si Sacel, au fost intoarse de la poarta muzeului, cand tocmai se pregateau de plecare. Aceasta pentru ca, doua autocare de turisti straini, au venit sa viziteze muzeul si sa vada spectacolele. Iar morosenii nu s-au lasati rugati de doua ori, ci au reluat spectacolul, spre bucuria turistilor, promovand „pe viu” tot ce are Maramuresul mai frumos si mai autentic: costumele populare, muzica, dansul si ospitalitatea.

Regalul folcloric sustinut de Ansamblul Folcloric National Transilvania – prezentat de Gheorghita Nicolae -, avandu-i ca invitati pe Dumitru Farcas, Marius Ciprian Pop, Angela Buciu, Florentina si Petre Giurgi si Paula Seling a incununat cea de-a treia zi a celei de-a doua editii a Zilelor Maramuresului, mai scrie cjmaramures.ro.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Maramures, prin Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Maramures.

ZiarMM

Foto: cjmaramures.ro

nunta zilele maramuresului 10

nunta zilele maramuresului

zilele maramuresului 2016 9

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1