O parte din studentii de la Litere acuza dureri de cap. Acestia fac cursuri in sali proaspat renovate. Conducerea Centrului Universitar Nord Baia Mare habar nu are

PNL

La Facultatea de Litere din Baia Mare cursurile sunt un adevarat cosmar atat pentru studenti, cat si pentru profesori. Anul universitar a inceput in plin santier si astfel studentii sunt intr-o cautare continua a salilor de clasa. Mai mult, in aceasta saptamana, o parte dintre studenti au acuzat dureri de cap, simptom pus pe seama mirosurilor provenite de la vopseluri.

In aceasta situatie s-a ajuns datorita renovarilor incepute extrem de tarziu. Mai mult, vopselurile folosite pentru zugraveala acestor incaperi au un miros foarte puternic. Situatia de la Facultatea de Litere a fost adusa in atentia ziarului nostru de catre un student caruia ii vom pastra anonimatul.

Student, master-Drepturile Omului: “In foarte multe dintre sali s-a intervenit dupa ce s-a inceput anul universitar. Prima data au dat jos tablele dupa care le-au adus inapoi, la vreo doua saptamani, si le-au rezemat de peretii claselor apoi, au inceput zugravelile in diferite incaperi. Muncitorii folosesc ceva vopseluri in ulei, care nu ca miros, ci put groaznic. In salile in care s-a dat cu aceste vopsele nu se pot tine cursurile. Sunt disperati si profesorii, dar si studentii ca nu pot parcurge materiile si din cauza galagiei. Au fost cadre didactice si studenti carora li s-a facut rau. Eu cred ca acea vopsea este pentru exterior si nicidecum pentru interior. Mai mult, mirosul este prezent inclusiv pe coridoare, aici fac referire atat la parterul Facultatii de Litere, cat si la nivelele superioare. Vin si intreb: Este voie sa folosesti asemenea vopseluri intr-o incapere in care stau zeci de persoane?”

Astazi, 21 noiembrie, o alta studenta a Facultatii de Litere a relatat pentru ziarul nostru ca: “Luni am avut un curs intr-o sala de la etaj. Cateva colege s-au plans de durere de cap, iar profesorul a spus ca intr-adevar se simte tare mirosul de vopsea si ca cel mai probabil ar putea avea durerile de la acest miros. Tinem orele cum putem si e foarte greu sa gasim sali goale pentru cursuri. Am inteles ca una dintre salile in care sunt astazi muncitorii va fi gata pana la pranz, cu banci, scaune si ca se va putea face curs acolo…”

Fondurile au ajuns in luna septembrie

Contactat telefonic, prorectorul Petrica Pop Sitar a justificat situatia data spunand ca s-au primit fondurile abia in luna septembrie.

Prof. Univ. Dr. Petrica Pop Sitar, prorector al Centrului Universitar Nord Baia Mare: “In luna septembrie am primit bani suplimentari de la Minister pentru reparatii. Neavand bani nu puteam sa cerem din alta parte ca sa facem aceste investitii. Deci asta este explicatia logica. Avand acum acesti bani trebuia sa-i folosim in acest an universitar. Este un proces destul de complex, dupa cum prea bine stiti, de licitatii…, pe care-l respectam. Asa s-a ajuns in situatia aceasta. Totusi programul scolar nu a fost afectat.”

Programul scolar nu a fost afectat intr-adevar insa o parte dintre studenti si dascali nu se simt bine atunci cand desfasoara ore in salile proaspat zugravite.

Vis-a-vis de mirosul vopselurilor prorectorul Petrica Pop Sitar a spus: “Eu nu am nicio informatie in acest sens. Am si eu activitati la Facultatea de Stiinte, de Litere am fost acolo, decanul nu mi-a comunicat absolut nimic. Deci eu nu stiu de o astfel de situatie, dar ma voi interesa. O sa ma duc, astazi, personal si o sa vorbesc si cu persoana, care raspunde de partea administrativa, sa vad, care este situatia si o sa va dau un raspuns.”

De precizat ar fi faptul ca in astfel de situatii cursurile ar fi trebuit sa fie suspendate. Totodata conducerea Centrului Universitar Nord Baia Mare ar fi trebuit sa stie ce fel de vopseluri foloseste firma, care a castigat licitatia pentru renovarea salilor, deoarece acestea pot fi toxice, periculoase pentru om.

Pe aceasta cale solicitam Directiei de Sanatate Publica Maramures sa se autosesizeze.
Stire in curs actualizare.

ACTUALIZARE 13.10

Prorectorul Petrica Pop Sitar a revenit telefonic si a precizat faptul ca: “Salile proaspat renovate au fost inchise”. Astfel, studentii au fost relocati pentru cursuri inspre alte sali, care nu le pun in pericol sanatatea. Totodata, acestia vor putea participa la ore inclusiv in cladirea de pe strada Crisan, care apartine Centrului Universitar Nord Baia Mare.

ACTUALIZARE 14.00

Directia de Sanatate Publica Maramures s-a autosesizat in acest caz.

Rares Pop, director DSP Maramures: “S-a facut recomandarea ca in salile de curs, care se reabiliteaza, igienizeaza, se toaletizeaza, sa nu se mai efectueze niciun act de invatamant. Chiar daca acestea sunt finalizate, studentii nu vor intra pentru ore pana nu sunt conditii optime pentru studiu.”

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1