O pictura semnata de David Hockney a fost vanduta cu 90,3 milioane de dolari in doar noua minute

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O panza semnata de pictorul britanic David Hockney a fost vanduta joi cu 90,3 milioane de dolari in doar noua minute, la o licitatie organizata de Christie’s la New York, stabilindu-se astfel un record pentru un artist in viata, relateaza AFP, titrat de Agerpres.

”Portrait of an Artist (Pool with two figures)” a detronat ”Balloon Dog (Orange)” de Jeff Koons, opera de arta vanduta cu 58,4 milioane de dolari in 2013, tot in cadrul unui eveniment organizat de casa de licitatii Christie’s la New York.

Licitatia a pornit de la suma de 18 milioane de dolari si in doar 30 de secunde s-a ajuns la 50 milioane de dolari.

Panza a fost in cele din urma adjudecata cu 80 de milioane de dolari dupa circa noua minute, pretul final ajungand la 90,3 milioane prin adaugarea de comisioane.

„Rareori putem spune: aceasta este ocazia de a cumpara cea mai buna pictura a artistului. (…) De data aceasta, este cazul”, a declarat in timpul prezentarii picturii vicepresedinta departamentului de arta postbelica si contemporana la Christie’s, Ana Maria Celis.

Lucrarea este considerata „una dintre cele mai importante opere de arta ale erei moderne”, a declarat Alex Rotter, copresedinte al aceluiasi departament.

Ea corespunde ”apogeului” celor doua teme celebre ale britanicului, mare maestru al stilului pop art: piscine si dublu portret, sau doi oameni care interactioneaza, a explicat Rotter.

In acest tablou, un barbat imbracat elegant sta la marginea unei piscine si priveste ingandurat o persoana care inoata sub apa in directia lui, pe un fundal cu un peisaj idilic, alcatuit din copaci si munti.

Barbatul aflat in picioare este fostul iubit si muza lui David Hockney, Peter Schlesinger, unul dintre studentii sai de la Universitatea California din Los Angeles. Relatia dintre cei doi a durat intre anii 1966 si 1972.

Pictura a fost realizata in 1972 cand relatia dintre cei doi s-a incheiat, iar inotatorul ar putea fi noul iubit al lui Peter, a estimat Rotter.

Panza a devenit una dintre lucrarile-cult ale lui David Hockney, fiind prezenta pe coperta a numeroase carti despre acest artist. De asemenea, aceasta opera de arta s-a numarat printre atractiile retrospectivei care i-a fost consacrata in 2017, cu ocazia celei de-a 80-a aniversari.

In luna mai, recordul de pret pentru o lucrare a pictorului David Hockney a fost doborat de doua ori intr-o singura seara, dupa ce doua dintre tablourile artistului britanic au fost vandute cu peste 40,1 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby’s la New York. Lucrarea „Pacific Coast Highway And Santa Monica”, un peisaj pictat de artistul britanic in 1990, s-a vandut cu 28,5 milioane de dolari, depasind de peste doua ori estimarile specialistilor. Recordul a fost stabilit la scurt timp dupa ce o pictura a aceluiasi artist, realizata in 1978 si intitulata „Piscine de Medianoche (Paper Pool 30)”, a fost achizitionata cu 11,7 milioane de dolari, depasind cu 30.000 de dolari precedentul record de pret al pictorului britanic, stabilit de pictura „Woldgate Woods”, ce prezinta un peisaj din Yorkshire, la o licitatie organizata de casa Sotheby’s in 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole