O pictura veche de 1.000 de ani a fost vanduta cu 52,5 milioane de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O pictura in cerneala cu o vechime de o mie de ani, realizata de unul dintre cei mai mari maestri ai literaturii chineze, Su Shi, a fost adjudecata pentru suma de 52,5 milioane de euro (59,5 milioane de dolari) cu ocazia unei licitatii desfasurate la Hong Kong, a anuntat luni casa de licitatii Christie’s, potrivit AFP, titrat de Agerpres.

Pictura, cel mai scump articol vandut vreodata la o licitatie din Asia de catre Christie’s, este ”unul dintre tablourile chinezesti cele mai rare din lume”, a explicat Christie’s.

Intitulata ”Lemn si piatra”, pictura in cerneala pe hartie reprezinta un arbore batran in forma de dragon cu ramurile desfrunzite si un bolovan ascutit asezat la baza sa.

Documentul cu o lungime de 185,5 cm este ornat cu caligrafie si poeme chinezesti din secolul al XI-lea si poarta pecetile celor 41 de colectionari.

Su Shi, cunoscut si sub numele de Su Dongpo, este una dintre figurile cele mai importante din istoria Chinei. Era un intelectual reputat, poet, pictor, caligraf si om de stat.

”Numarul operelor care ii sunt atribuite cu certitudine este foarte mic, probabil doua sau trei. Operele sale sunt extrem de rare”, a comentat Jonathan Stone, vicepresedintele departamentului pentru arta asiatica de la Christie’s.

In 2010, ”Dizhuming”, un rulou cu caligrafie chineza realizat de Huang Tingjian, discipolul lui Su Shi, s-a vandut cu 64 de milioane de dolari (56,4 de milioane de euro), cu ocazia unei licitatii desfasurate la Beijing.

In ultimii ani, cumparatorii asiatici sunt foarte activi in cadrul licitatiilor de la Hong Kong, cumparand diamante, picturi, ceramica antica si doborand record dupa record.

In septembrie, un triptic abstract de 10 metri lungime intitulat ”Iunie-Octombrie 1985” si realizat de Zao Wou-Ki, unul dintre pictorii cei mai cautati din secolul al XX-lea, a fost adjudecat pentru 65 de milioane de dolari la Honk Kong de catre casa de licitatii Sotheby’s.

Foto: The Ohio State University

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2