O practica recomandata de decenii unor gravide poate face mai mult rau decat bine

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Specialistii americani au avertizat recent ca repausul la pat, prescris adesea unor gravide in cazul unor sarcini considerate cu risc crescut, nu are beneficiile care I se atribuiau, putand, in schimb, sa aiba consecinte nocive atat asupra mamei, cat si asupra copilului. Statul in pat pe perioade lungi de timp atrofiaza muschii, mareste riscul de formare a cheagurilor de singe si de aparitie a depresiei si diabetului, precum si sansele de avea copii cu greutate scazuta la nastere.

Avertizarea a fost emisa de Society for Maternal-Fetal Medicine in America; conform datelor acestei organizatii, in SUA o cincime dintre femeile gravide stau la pat luni intregi in urma recomadarilor medicului, atunci cand acesta considera ca se pot ivi complicatii ale sarcinii.

Totusi, spun expertii din cadrul asociatiei, in cazul celor mai multe femei insarcinate,  nu mai este de actualitate recomandarea de a limita pe cat posibil activitatea fizica in cursul sarcinii.

Repausul la pat era prescris in cazul unei game largi de complicatii, de la contractii si travaliu prematur la hipertensiune, pre-eclampsie, ritm de crestere prea lent al fatului si risc crescut de pierdere a sarcinii.

Dar, conform datelor asociatiei, nu s-a demonstrat ca repausul la pat ar reduce sansele unei nasteri premature sau ca ar imbunatati ritmul de crestere a fatului; nu exista dovezi care sa arate ca restrictionarea activitatii fizice ar fi realmente benefica pentru sarcina.

In schimb, tot mai multe studii arata ca aceasta practica poate avea numeroase efecte negative.

In afara de deteriorarea conditiei fizice in general, repausul prelungit la pat poate mari riscul aparitiei cheagurilor de sange in vasele sanguine ale picioarelor, cheaguri care s-ar putea deplasa in plamani si produce decesul; de asemenea, creste riscul aparitiei diabetului gestational, anxietatii si depresiei, dar si al aducerii pe lume a unui bebelus cu greutate mica la nastere.

Sursa: Mail Online

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *