O rețea vastă de sate străvechi a fost descoperită în jungla amazoniană – par a fi organizate după modelul Universului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Oamenii de știință care survolau din elicopter pădurea amazoniană au descoperit, cu ajutorul unei tehnologii de detectare prin lidar (detectare prin lumină) o rețea vastă de sate, unele circulare și altele dreptunghiulare, precizează spotmedia.

În satele circulare existau movile alungite în jurul unei piețe centrale. „Aceste movile alungite, atunci când sunt observate de la înălțime, arată ca niște raze de soare”, au explicat oamenii de știință.

În ultimii 20 de ani, arheologii au descoperit că regiunea sudică a pădurii găzduia o diversitate de culturi, care sculptau terenul și modificau peisajul înainte să ajungă europenii, arată Live Science.

Este vorba despre așezări din anii 1300 – 1700, au stabilit oamenii de știință.

Datele obținute prin lidar au fost combinate cu datele de la sateliți, dezvăluind 25 de sate circulare și 11 sate dreptunghiulare. Alte 15 sate erau într-o stare atât de deteriorată încât nu au putut fi clasificate ca fiind circulare sau dreptunghiulare.

Satele circulare aveau un diametru mediu de 86 de metri, în timp ce cele dreptunghiulare aveau tendința să fie mai mici, cu o lungime medie de 45 de metri.

Analizele ulterioare au dezvăluit că aveau drumuri atent plănuite. Fiecare sat circular avea două „drumuri principale”, care erau îndeajuns de late și adânci, precum și „drumuri secundare” mai mici care duceau la izvoare din apropiere.

Majoritatea satelor erau la distanțe mici unele față de celelalte, în jur de 4,4 kilometri depărtare. Drumurile principale făceau adesea legătura între sate, astfel creând o comunitate vastă în pădurea amazoniană.

Modul distinct prin care oamenii indigeni își aranjau satele sugerează că aveau modele sociale specifice pentru organizarea comunităților. Este posibil ca această configurație să reprezinte chiar Universul, sunt de părere oamenii de știință.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *