O singura noapte dormita prost echivaleaza cu sase luni de regim alimentar prea gras

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cuplu somnEfectele unei nopti dormite prost sunt mult mai grele decat s-ar putea imagina – este concluzia unui nou studiu publicat la inceputul lunii noiembrie, in cadrul saptamanii obezitatii, relateaza slate.fr, citat de Agerpres.

Cercetarile, desfasurate de centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, au vizat felul in care privarea de somn si regimurile alimentare prea grase pot afecta, in acelasi fel, sensibilitatea la insulina si, prin urmare, induce obezitatea (sensibilitatea la insulina, hormon esential in reglarea functiei tesutului adipos, este puternic legata de greutatea in exces).

Cercetarile efectuate la Cedars-Sinai arata efectiv ca privarea de un somn bun o singura noapte are asupra sensibilitatii la insulina acelasi efect negativ ca sase luni de regim foarte gras: „Cand corpul devine mai putin sensibil la insulina (cu alte cuvinte, rezistent la insulina), este nevoit sa produca mai multa pentru a mentine glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce eventual la un diabet de tip 2, boala care impiedica insulina din corp sa raspunda corect — exista prea mult zahar in sange. Diabetul se asociaza cu o serie de complicatii serioase, printre care boli cardiace. Oamenii obezi risca mai mult sa dezvolte o rezistenta la insulina si, prin urmare, sa faca diabet”, arata cercetatorii.

„Studiul nostru sugereaza ca o noapte de privare totala de somn poate fi la fel de daunatoare pentru sensibilitatea la insulina ca sase luni de regim alimentar foarte bogat in substante grase. Cercetarea demonstreaza importanta unui somn bun pentru mentinerea nivelurilor de glicemie si reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea si diabetul”, precizeaza unul dintre medicii implicati in studiul desfasurat pe caini, doctorul Broussard.

Fundatia Nationala pentru Somn, asociatie americana, a apelat la sase experti in somn si alti 12 experti medicali pentru a stabili numarul necesar de ore de somn pentru fiecare varsta. Recomandarile acestora au fost de 14-17 ore de somn pentru nou-nascuti (0-3 luni), 12-15 pentru bebelusii intre 4 si 11 luni, 11-14 ore pentru copiii foarte mici, intre 1 si 2 ani, 10-13 ore pentru prescolari (3-5 ani), 9-11 ore pentru scolari (6-13 ani), 8-10 ore pentru adolescenti (14-17 ani), 7-9 ore pentru tinerii adulti (18-25 de ani), tot 7-9 ore pentru adulti (24-64 de ani) si 7-8 ore pentru varstnici (peste 65 de ani).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2