O statuie a lui Alexandru cel Mare a fost instalata la Atena

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Atena a instalat vineri prima sa statuie reprezentandu-l pe Alexandru cel Mare, un proiect care dateaza din anii 1990, dar care s-a impotmolit in meandrele politicii si mai ales ale birocratiei, relateaza AFP, scriu jurnalistii Agerpres.

Statuia ecvestra inalta de 3,50 metri a tanarului Alexandru, in bronz, a fost amplasata pe un bulevard din centrul Atenei, orientata inspre o statuie a Lordului Byron. Potrivit municipalitatii, statuia a fost finalizata in 1972 si achizitionata de stat in 1992, intr-un moment in care sentimentele nationaliste au fost exacerbate de revendicarea numelui Macedonia de catre fosta republica iugoslava. Primarul Atenei, Giorgos Kaminis, a insistat vineri ca aceasta decizie nu are “nimic de a face” cu disputa asupra numelui Macedoniei.

“Decizia de a ridica statuia a fost luata in 2015. Este doar un exemplu al intarzierilor birocratiei elene”, a declarat el pentru AFP.

In urma cu mai putin de doua luni, pe 12 februarie, fosta republica iugoslava Macedonia si-a schimbat oficial denumirea in Republica Macedonia de Nord, punand astfel capat unei dispute de 28 de ani cu Grecia, care a insistat ca denumirea Macedonia, ca atare, trebuie sa se refere doar la provincia sa istorica.

Luna acesta, Macedonia de Nord a schimbat numele unui aeroport si al unei autostrazi, ambele denumite Alexandru cel Mare, precum si numele celui mai mare stadion al sau de fotbal, denumit anterior Filip al Macedoniei, tatal lui Alexandru.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *