O treime dintre zonele protejate ale lumii sunt amenintate de activitatile umane

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Autostrazile, exploatarile industriale sau asezarile umane care apar in mijlocul zonelor ocrotite doar pe hartie ameninta o treime dintre zonele lumii cu importanta din punctul de vedere al biodiversitatii, a avertizat o echipa internationala de cercetatori in urma analizei a milioane de kilometri patrati de arii protejate de pe planeta, informeaza AFP si Xinhua citand un raport publicat joi in revista Science, transmite AGERPRES.

O treime dintre zonele desemnate oficial ca fiind “protejate” se confrunta cu o “presiune umana semnificativa”, se arata in raport.

In aceste conditii, pe 5,96 milioane de kilometri patrati de teren protejat – echivalentul a doua treimi din suprafata Chinei – protectia speciilor amenintate cu disparitia scade cu viteza considerabila.

“Doar pe 10% dintre terenuri activitatea umana este total absenta, insa majoritatea acestor zone se afla in regiuni izolate, in tari de latitudine inalta precum Rusia si Canada”, se adauga in raport.

Problema este urgenta in Asia, Europa si Africa, a explicat James Watson, coautor al studiului si director de cercetare in cadrul Wildlife Conservation Society, o organizatie pentru protectia naturii.

“Majoritatea statelor fac primul pas si creeaza arii protejate, insa se opresc aici si uita munca mai dificila si mai importanta care consta in finantarea gestionarii acestor zone ocrotite pentru a preveni orice ingerinta umana semnificativa”, a explica el pentru AFP.

Parcurile, padurile, zonele muntoase cele maritime ocrotite ofera un refugiu pasarilor, mamiferelor si vietuitoarelor marine in scopul conservarii biodiversitatii.

Comunitatea internationala a devenit constienta de acest lucru. Din 1992 suprafata de teren declarata protejata s-a dublat.

Insa, de la un capat la altul al Pamantului, exemplele de infrastructura construita in interiorul rezervatiilor naturale abunda. In Kenya, o linie feroviara trece prin Parcul National Tsavo unde traieste rinocerul negru, o specie amenintata cu disparitia. In aceeasi regiune “exista un proiect in stadiu avansat pentru construirea unei autostrazi cu sase benzi”, dupa cum a adaugat James Watson.

In Australia, activitati petroliere au loc in Parcul National Barrow Island, habitatul natural al wallaby – un animal similar cangurului dar mai mic – dar si al sobolanului cangur si al altor speciii de marsupiale aflate in pericol de extinctie.

Pe insula indoneziana Sumatra, peste 100.000 de persoane s-au stabilit in mod ilegal in interiorul Parcului National Bukit Barisan Selatan ocupand terenurile tigrului de Sumatra, al urangutanilor si rinocerilor. Aproximativ 15% din suprafata parcului a fost acoperit cu plantatii de cafea.

In Statele Unite, marile parcuri Yosemite si Yellowstone s-au confruntat cu aparitia ”infrastructurii turistice din ce in ce mai sofisticate in interiorul frontierelor lor”.

”Am descoperit infrastructuri rutiere importante, cum ar fi autostrazile, (suprafete exploatate pentru) agricultura industriala si chiar si orase intregi in interiorul zonelor care trebuiau sa fie dedicate protectiei naturii”, a declarat Kendall Jones, coautoare a studiului si cercetatoare la Universitatea Queensland din Australia.

In total, peste 90% dintre zonele protejate ale lumii, precum rezervatiile si parcurile naturale, sunt afectate de “activitatile umane nefaste”.

Pentru stoparea daunelor, cercetatorii fac apel la statele lumii sa elibereze fondurile necesare pentru protejarea biodiversitatii in interiorul frontierelor lor.

In acest sens, exista si povesti de succes. Unele dintre ele, amintite de James Watson, sunt Rezervatia Keo Seima din Cambodgia, Parcul National Madidi in Bolivia dar si Rezervatia Biosferei Yasuni din Ecuador.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2