O zona din Antarctica descrisa drept un ”taram al minunilor” va beneficia de protectie locala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Apele din jurul Antarcticii, bogate in specii salbatice descoperite in urma unor expeditii subacvatice recente, vor beneficia de protectie locala speciala, informeaza Press Association, transmite AGERPRES.

Cercetarile desfasurate in apele din zona stramtorii Gerlache si a stramtorii Antarctic Sound, efectuate in cursul unei expeditii organizata de Greenpeace in luna ianuarie, au identificat patru “ecosisteme marine vulnerabile”.

Inregistrarile video realizate pe fundul marii de doctor Susanne Lockhart de la Academia de Stiinte din California in timpul expeditiilor efectuate intr-un submersibil, dezvaluie o lume subacvatica bogata in corali, bureti, specii de pesti, stele de mare si ascidii.

Analiza imaginilor care atesta existenta acestor sisteme naturale subacvatice din Antarctica, putin cunoscute, a fost inaintata unui grup de lucru format din oameni de stiinta din cadrul Comisiei pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CCAMLR) drept dovada a necesitatii ca aceste situri sa beneficieze de protectie.

Oamenii de stiinta vor face recomandarea pentru inregistrarea oficiala in cadrul urmatoarei intalniri a tarilor din cadrul CCAMLR, care va avea loc in luna octombrie, cand va fi stabilit un areal protejat de o mila nautica in jurul fiecaruia dintre site-uri, a anuntat Greenpeace.

”Sunt extrem de multumita si de incantata de faptul ca aceste zone beneficiaza de protectie. Dovezile video colectate in timpul acestei expeditii sunt pline de organisme rare si putin cunoscute. Solul marin din jurul Antarcticii este cu adevarat un taram al minunilor in ceea ce priveste biodiversitatea, care este amenintata serios de efectele combinate ale pescuitului excesiv si schimbarilor climatice. Trebuie sa protejam acest loc minunat inainte de a pierde ceea ce nici nu stim ca avem”, a declarat Lockhart.

John Hocevar, biolog marin in cadrul Greenpeace, care a pilotat submarinul utilizat in cadrul explorarilor si a colaborat la realizarea raportului, a declarat ca ocazia de a vedea diversitatea si abundenta de specii din ”aceste peisaje marine colorate, straine” a fost ”uimitoare” si s-a aratat incantat ca datorita acestei expeditii aceste zone vor fi protejate.

”Cunoastem atat de putine lucruri despre aceste ape indepartate incat exista o nevoie imperativa de a le proteja inainte de a afecta sau distruge ecosistemele pe care nici macar nu am avut ocazia sa le studiem. Constatarile noastre se adauga unui numar din ce in ce mai mare de dovezi care ne arata de ce avem nevoie de o retea de sanctuare oceanice in Antarctica”, a adaugat el.

Greenpeace militeaza pentru infiintarea unei retele de arii protejate in Antarctica, printre acestea numarandu-se un sanctuar vast de 1,8 milioane de kilometri patrati in Marea Weddell din Oceanul Antarctic, care ar putea deveni astfel cea mai mare zona protejata de pe Pamant, precizeaza sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2