O zona din Maramuresul istoric poate deveni prima destinatie de ecoturism din Romania

PNL

Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinatie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea si Promovarea Destinatiei de Ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului. Parteneriatul a fost construit, iar Acordul partilor incheiat in cadrul unei serii de intalniri cu parteneri si factori de interes locali organizate de WWF-Romania de-a lungul ultimilor 3 ani, conform romania.panda.org.

Zona face parte din Maramuresul istoric si are o suprafata de aproximativ 46.000 ha plina de valori demne de pretuit: 7 arii naturale protejate (doua fiind chiar situri Natura 2000 – Gutai-Creasta Cocosului si Ignis), sate traditionale cu o arhitectura unica si porti monumentale din lemn, cu traditii si obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajisti, fanete, zone impadurite), biserici-monument din lemn si doua biserici in Patrimoniul UNESCO.

In aceasta zona de o valoare inestimabila, responsabilitatea fata de mediu (resurse naturale si biodiversitate) si respectul fata de mostenirea culturala si arhitecturala trebuie sa devina principii importante in administrarea publica si in derularea afacerilor (in mod special in sectorul de turism), pentru a evita pierderea acestei mosteniri si a surselor de venit indisolubil legate de ea.

Conform Acordului de Parteneriat, „Viziunea Partenariatului este ca aceasta zona sa capete statutul oficial de destinatie de ecoturism, emis de Autoritatea Nationala pentru Turism, prin promovarea valorilor culturale si naturale ale zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului si dezvoltarea infrastructurii si a produselor de turism intr-un mod responsabil, cu respect si atentie fata de capitalul natural.”

Unul dintre criterii spune ca in zona care doreste statutul de destinatie ecoturistica trebuie sa existe un parteneriat intre administratia publica locala, administratorul ariei naturale protejate, sectorul de afaceri etc., parteneriat recunoscut drept coordonator al planurilor si programelor de dezvoltare a turismului in zona.

Mara-Cosau-Creasta Cocosului este intre primele microregiuni care au incheiat un asemenea parteneriat local si au depus documentatia necesara intrarii in procesul de evaluare coordonat de Autoritatea Nationala pentru Turism. Celelalte doua candidate sunt Piatra Craiului – Zarnesti si Padurea Craiului – Muntii Apuseni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. chupaccabra

    tot aici se afla traseul verde, cu caruta, pt turisti. oare se mai face ? zona este intr-adevar deosebita si ar merita un asemenea statut pt ecoturism.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1