septembrie 23, 2021

Oamenii de afaceri considera ca economia romaneasca se va tempera semnificativ in acest an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Oamenii de afaceri considera ca economia romaneasca se va tempera semnificativ in acest an, jumatate dintre ei asteptandu-se la o crestere a PIB-ului de 4 – 4,5%, reiese dintr-un chestionar realizat de KeysFin si remis, joi, AGERPRES.

‘Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat si chiar cu unele semne de ingrijorare evolutia reala a economiei in acest an. Inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business’, se arata in document.

Potrivit rezultatelor Barometrului de opinie Keysfin, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, precum comert, servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT, economia Romaniei va continua sa creasca in 2018, insa avansul se va tempera semnificativ fata de cel inregistrat in 2017.

‘54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului intre 4 si 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, in timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%. 16% dintre oamenii de afaceri au evitat sa raspunda, considerand ca, in prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales in a doua parte a anului’, mentioneaza sursa citata.

Incertitudinile legate de Codul Fiscal se afla in topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenti.

‘Codul Fiscal reprezinta principala preocupare a mediului de business. Schimbarile semnificative din ultima parte a anului trecut si perspectivele unor noi modificari in acest domeniu ridica cele mai mari semne de intrebare. In conditiile unui cadru fiscal instabil, multi dintre oamenii de afaceri si-au amanat planurile de investitii, de extindere a afacerilor, si asta mai cu seama ca provocarile de ordin fiscal sunt insotite si de perspectiva scumpirii semnificative a creditarii in Romania’, au explicat analistii de la KeysFin.

Inflatia (65%), evolutia leului (53%), criza de pe piata fortei de munca (51%) si scumpirea creditarii (38%) au fost mentionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie. Investitorii au mai mentionat la capitolul riscuri pentru economie “zgomotul” de pe scena politica si o posibila inrautatire a situatiei economice mondiale.

Intrebati care ar fi, in opinia lor, domeniile care vor performa in acest an, 72% dintre oamenii de afaceri au mentionat comertul.

‘Cresterile de salarii si pensii vor influenta semnificativ acest segment, insa nu in aceeasi masura ca in 2017, avand in vedere scumpirile preconizate de producatori si comercianti pe fondul deprecierii monedei nationale’, arata datele barometrului KeysFin.

In contextul cresterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se asteapta ca serviciile sa inregistreze, de asemenea, un avans consistent. In topul domeniilor de activitate care vor performa anul acesta, 34% dintre cei care si-au exprimat opiniile au mentionat agricultura, iar 31% au indicat constructiile. 29% dintre investitori au trecut pe lista turismul, 17% au indicat transporturile, iar 12% sectorul IT.

Intrebati la ce cotatie cred ca va fi tranzactionat euro in primul semestru, majoritatea investitorilor au indicat intervalul 4,7 – 4,75 lei.

‘Dupa ce, in barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda nationala peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% vad euro peste nivelul de 4,7 lei, incepand din primavara acestui an. 19% dintre investitorii chestionati de Keysfin vad euro in jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat sa se pronunte, considerand ca previziunile sunt greu de facut, avand in vedere evolutia prea putin predictibila a cursului valutar. Investitorii considera, pe de alta parte, ca asteptarile de crestere a inflatiei peste estimari si majorarea deficitelor ar putea determina BNR sa continue sa inaspreasca politica monetara in acest an’, se mai arata in document.

Barometrul KeysFin privind economia romaneasca a fost realizat in perioada 10 – 30 decembrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2