Oamenii de stiinta au atins “suprematia cuantica” in urma unei reusite ce poate schimba lumea

PNL

Oamenii de stiinta de la Google sustin ca au atins ”suprematia cuantica” – o reusita ce ar putea schimba istoria proceselor de calcul – intr-un studiu publicat in jurnalul stiintific Nature, citat de The Independent, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii Google au anuntat ca au trecut o piatra de hotar dupa ce un computer cuantic a reusit sa efectueze o operatiune de calcul pe care computerele obisnuite nu sunt capabile sa o execute.

Suprematia cuantica marcheaza primul pas intr-un domeniu despre care cercetatorii sustin ca ar putea schimba lumea.

Computerele cuantice sunt capabile sa execute sarcini mult mai rapid in comparatie cu cele obisnuite utilizate in prezent si ar putea modifica in mod fundamental ceea ce se cunoaste despre capacitatea masinilor de calcul.

Cercetatorii IBM au criticat anterior anuntul Google cu privire la reusita sugerand ca noua descoperire nu este atat de profunda cum se promisese. Insa, studiul a fost publicat in sfarsit in prestigiosul jurnal Nature si prezinta rezultatele descoperirii pe seama careia au circulat recent numeroase zvonuri.

Cercetatorii Google afirma in concluziile cercetarii ca Sycamore, computerul utilizat de ei, este capabil sa efectueze in 200 de secunde o sarcina care ar dura aproximativ 10.000 de ani pe un sistem obisnuit.

”Aceasta crestere dramatica a vitezei in comparatie cu toti algoritmii clasici cunoscuti este o realizare experimentala a suprematiei cuantice pentru aceasta sarcina de calcul specifica, anuntand o paradigma de calcul mult asteptata”, noteaza cercetatorii in lucrarea recent publicata.

Sarcina utilizata de cercetatorii Google pentru a-si testa sistemul este deocamdata inutila, iar functia sa principala este de a genera numere aleatorii. Insa, este prima data cand orice sarcina de acest fel a fost demonstrata cu succes si ar putea duce foarte curand la aplicatii mai practice, sustin cercetatorii.

“Ca urmare a acestor evolutii, calculul cuantic trece de la un subiect de cercetare la o tehnologie care deblocheaza noi capacitati de calcul”, concluzioneaza cercetatorii.

”Suntem la doar un algoritm creativ distanta de aplicatiile valoroase pe termen scurt”, au adaugat specialistii.

Compania in prezent sa dezvolte un sistem care sa poata efectua operatiuni mai ample, ce ar putea fi aplicate intr-o gama larga de domenii.

“Un astfel de dispozitiv promite o serie de aplicatii valoroase”, au scris cercetatorii intr-un mesaj publicat pe blog. “De exemplu, ne putem imagina cum calculul cuantic va ajuta la proiectarea de noi materiale – baterii usoare pentru masini si avioane, catalizatori noi ce pot produce mai eficient ingrasamant (un proces care produce astazi peste 2% din emisiile de carbon din lume) si medicamente mai eficiente. Atingerea capacitatilor de calcul necesare va necesita inca ani de munca grea si inginerie stiintifica. Dar acum vedem clar o cale si suntem dornici sa mergem mai departe”, au precizat oamenii de stiinta.

Zvonuri despre reusita Google au inceput sa circule dupa ce o versiune initiala a lucrarii s-a scurs in mediul online luna trecuta. Insa, publicarea cercetarii in jurnalul stiintific Nature este prima data cand acest subiect este prezentat public si orice persoana poate lectura studiul.

IBM a argumentat ca studiul este eronat deoarece Google a supraestimat drastic dificultatea sarcinii si cat timp ar dura rularea acesteia de un computer clasic. Sarcina ar dura in jur de 2,5 zile pe un computer clasic si ar fi finalizata mai eficient fata de computerul cuantic al Google, a argumentat compania intr-un mesaj publicat pe blog cu doua zile inainte ca studiul sa fie publicat in Nature.

Sintagma ”suprematie cuantica” a atras, de asemenea, critici, atat pentru asemanarea cu ”suprematia alba”, cat si pentru faptul ca ar putea incuraja raportarea la tehnologia cuantica. Ambele argumente au fost avansate de John Preskill, omul de stiinta care a propus pentru prima data, in 2012, sintagma ”suprematie cuantica”, intr-un articol publicat recent in care a concluzionat ca reusita Google este totusi semnificativa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1